‘Banken moeten huiseigenaren met betalingsproblemen helpen’

Foto: ANP

Banken zouden huiseigenaren die in de financiële problemen komen vanwege de coronacrisis moeten blijven helpen. Dat zegt Vereniging Eigen Huis (VEH). Huiseigenaren die van hun bank een drie maanden durende betaalpauze voor hun hypotheek hebben gekregen, kunnen die nu vanaf 1 juli niet automatisch verlengen. Ook de afspraak om de woning bij grote betalingsachterstanden niet gedwongen te verkopen, wordt niet verlengd.

Bij betalingsachterstand zal vanaf nu eerst uit een gesprek met de bank moeten blijken of het verder laten oplopen ervan verantwoord is. Banken verklaren het uiterste te zullen doen om woningbehoud mogelijk te maken voor klanten met betalingsproblemen.

VEH roept alle geldverstrekkers op om het niet bij goede intenties te laten en “duidelijkheid en voorspelbaarheid aan klanten te bieden”. De belangenvereniging denkt aan een stappenplan met mogelijke oplossingen en een duidelijke omschrijving wanneer iemand daarvoor in aanmerking komt. “Inzicht geeft mensen houvast en zal de drempel om contact op te nemen met de geldverstrekker verlagen”, aldus VEH.

De vereniging raadt elke huiseigenaar die financiële problemen ziet aankomen aan zo snel mogelijk contact op te nemen met zijn bank. “Hoe langer iemand wacht en hoe hoger de achterstanden, hoe beperkter de mogelijkheden om betalingsproblemen op te lossen.”