UWV: ongekende rust bij nieuw loket voor loonsteun

Foto: ANP

Uitkeringsinstantie UWV heeft na één week 12.000 aanvragen binnen voor de vijfde periode waarin ondernemers financiële steun voor hun loonkosten kunnen aanvragen. Het is daarmee de rustigste eerste week na opening van een nieuw loket voor de zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), meldt het UWV.

In de eerste week van de vierde NOW-periode was het veel drukker. Toen kwamen in de eerste week 34.000 aanvragen voor loonsubsidies binnen.

Werkgevers kunnen sinds vorige week donderdag een aanvraag indienen voor de vijfde NOW-periode, die de maanden april tot en met juni bestrijkt. Ondernemers hebben tot en met 30 juni de tijd voor zo’n verzoek. De eerste 957 werkgevers hebben volgens het UWV een voorschot ontvangen voor een totaalbedrag van 28 miljoen euro.

De voorwaarden in deze periode zijn dezelfde als bij het voorgaande pakket. Om in aanmerking te komen moeten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies kunnen aantonen over een periode van drie maanden. De overheid vergoedt maximaal 85 procent van de loonkosten. Dit gebeurt bij ondernemingen waar door de coronacrisis alle inkomsten zijn weggevallen.

De regeling voor loonsteun werd in het voorjaar van 2020 opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen. Dat daar veel behoefte aan was, werd al snel duidelijk. In de eerste week van de zogenoemde NOW 1.0 kwamen 79.000 aanvragen binnen.