Adyen en ASML aan kop in AEX, TomTom onderuit na cijfers

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index vervolgde donderdag de opmars van een dag eerder onder aanvoering van fintechbedrijf Adyen en chipmachinemaker ASML. Navigatiespecialist TomTom ging daarentegen in de uitverkoop na tegenvallende kwartaalresultaten. Beleggers keken verder vooral uit naar de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse banken Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.

De Europese markten verwerkten ook nog de vergadernotulen van de Federal Reserve (Fed). Uit de aantekeningen van de laatste beleidsvergadering van de Fed bleek dat de VS medio november of medio december zouden kunnen beginnen met het afbouwen van de coronasteun. Ook rekenen steeds meer Fed-bestuurders voor volgend jaar op minstens één renteverhoging. Eerder werd pas voor 2023 een eerste rentestap voorzien.

TomTom zakte bijna 5 procent bij de kleinere bedrijven. Het bedrijf zag de omzet dalen in het derde kwartaal en leed opnieuw verlies. De navigatiespecialist blijft last houden van de chiptekorten waardoor er minder auto’s geproduceerd worden. Daardoor is er ook minder vraag naar de navigatieapparatuur van TomTom. Het bedrijf denkt nu dat de jaaromzet aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 500 miljoen tot 530 miljoen euro zal uitkomen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent hoger op 784,95 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 1060,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,5 procent.

Adyen (plus 3,3 procent) was de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak. ASML volgde met een plus van 2,5 procent. De Taiwanese chipfabrikant, een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinemaker, doet goede zaken door de sterke vraag naar chips en zag de omzet en winst flink stijgen in het derde kwartaal. Staalproducent ArcelorMittal profiteerde van een adviesverhoging door Credit Suisse en dikte 1,7 procent aan. Verzekeraar Aegon stond onderaan met een verlies van 0,7 procent.

NSI won 1,2 procent. Het vastgoedfonds zag de netto-huurinkomsten stijgen en boekte een hoger resultaat in het derde kwartaal. Op de lokale markt steeg RoodMicrotec 4,5 procent. De chipleverancier behaalde meer omzet in het afgelopen kwartaal en verhoogde zijn verwachtingen.

De euro was 1,1608 dollar waard, tegen 1,1576 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 81,10 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent meer, op 83,88 dollar per vat.