Shell helpt AEX licht herstellen, PostNL stijgt na cijfers

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index toonde dinsdag een voorzichtig herstel na de koersval van ruim 3 procent een dag eerder. Zwaargewicht Shell behoorde tot de sterkste stijgers bij de hoofdbedrijven door een stijging van de olieprijzen. In het middensegment was PostNL een uitblinker dankzij een goed ontvangen handelsupdate van het postbedrijf.

De stemming op de markt bleef terughoudend. Beleggers zijn vooral in afwachting van de uitkomsten van de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve, die dinsdag begint. De vrees dat de Fed de rente agressief gaat verhogen om de hard oplopende inflatie aan te pakken zorgde maandag voor een verkoopgolf op de Europese beurzen. Ook de spanningen in Oekraïne vanwege een mogelijke inval door Rusland hielden de markten in de greep.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 741,52 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 1023,88 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Naast olie- en gasconcern Shell (plus 2,9 procent) stonden winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield en zorgtechnologieconcern Philips in de kopgroep van de AEX, met winsten van 4,6 en 2,3 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 2,2 procent.

Unilever daalde 0,3 procent. Het levensmiddelenconcern schrapt wereldwijd ongeveer 1500 managementbanen. Volgens topman Alan Jope zal Unilever zo sneller kunnen handelen als er iets in de markt verandert. En dat moet de prestaties ten goede komen. Het nieuws kwam naar buiten kort nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse activistische investeerder Nelson Peltz aandelen zou hebben gekocht in het bedrijf.

In de MidKap steeg PostNL 5,5 procent. Volgens een voorlopige handelsupdate sloot PostNL het jaar met een omzet van bijna 3,5 miljard euro. Daarbij zal het bedrijf een brutowinst van 308 miljoen euro hebben geboekt. Verder kondigde PostNL aan voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te gaan kopen.

In Zürich zakte Credit Suisse 1 procent. De Zwitserse bank was in het slotkwartaal van 2021 meer geld kwijt aan juridische kwesties. Ook waarschuwde de bank voor uitstroom bij zijn belangrijke vermogensbeheeractiviteiten. Het jaar 2021 werd voor Credit Suisse ontsierd door schandalen en onrust aan de top.

De euro was 1,1279 dollar waard, tegenover 1,1308 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 83,98 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 87,11 dollar per vat.