Friesland en Groningen willen miljard euro voor behoud Waddenzee

25 jan 2022, 12:25 Friesland
friesland en groningen willen miljard euro voor behoud waddenzee
ANP

De provincies Friesland en Groningen en andere lokale overheden in het noorden willen dat 1 miljard euro wordt geïnvesteerd in behoud en ontwikkeling van de Waddenzee. De bestuurders schrijven in een brief aan de fracties in Tweede Kamer dat het geld nodig is voor de natuur in het Waddengebied. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het beleid rond het UNESCO Werelderfgoed in het noorden van het land.

Het geld is afkomstig uit de 2 miljard euro die het Rijk al heeft gereserveerd voor het gebied. "Het is van cruciaal belang dat het Rijk een goed investeringspakket voor de omgeving ontwikkelt. Met dit fonds ontstaat momentum om echt iets voor het Waddengebied te betekenen", staat in de brief, die ook is ondertekend door de gemeenten Schiermonnikoog en Het Hogeland en het waterschap Noorderzijlvest.

Verder wijzen de noordelijke overheden op de noodzaak van het winnen van duurzame energie om het natuurgebied te beschermen. Windenergie zou de enige oplossing zijn. Daarvoor moeten stroomkabels worden aangelegd en dat gaat niet samen met de zout- en gaswinning in het gebied, staat in de brief. Dat vormt volgens de bestuurders een te zware belasting op de Waddenzee. Daarom willen de lokale overheden dat er onderzoek wordt gedaan naar de natuur- en milieueffecten. In dat onderzoek moet worden gekeken welke economische activiteiten, zoals gaswinning, kunnen worden afgebouwd.

De regering wil dat de in het Waddengebied opgewekte windenergie via stroomkabels onder Schiermonnikoog door naar Eemshaven in Groningen gaat. De noordelijke overheden zien echter liever dat wordt gekozen voor een oostelijke route die minder invloed heeft op de natuur en niet onder een Waddeneiland doorloopt.

De Waddenvereniging liet maandag in een brief aan UNESCO weten het niet eens te zijn met het overheidsbeleid. De regering wil namelijk doorgaan met het winnen van gas in het waddengebied. Zo moet er onder meer worden geboord bij het Friese dorp Ternaard, vlak bij de Waddenzee. UNESCO zei eerder deze maand dat gaswinning niet overeenkomt met de status van Werelderfgoed.

Den Haag reageerde door te zeggen dat er geen grenswaarden zouden worden overschreden. De Waddenvereniging noemt de aanpak van de overheid "achterhaald en geen goede manier om het Wad te beschermen".