Nieuw onderzoek naar HR-medewerkers: 1 op 4 ervaart hoge werkdruk

Foto: Elisa Ventur

Werkgevers zitten te springen om personeel, maar eenvoudig is het vinden van nieuwe werknemers niet. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat het aantal vacatures stijgt en de werkloosheid daalt. Die krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor stress bij HR-medewerkers.

Werkdruk

Full service HR & payroll dienstverlener Visma | YouServe onderzocht de werkdruk van 519 Nederlandse HR-professionals. Wat blijkt? Maar liefst 25 procent van de HR-medewerkers voelt zich opgejaagd door collega’s in de zoektocht naar geschikt personeel. De aanleiding voor dit onderzoek was een eerder onderzoek naar de grootste zorgen in hun werk. Het vinden van nieuw talent werd daarin het meeste genoemd. 

Hoog verantwoordelijkheidsgevoel 

HR-professionals voelen zich niet alleen opgejaagd in de werving van geschikt personeel, ook het verantwoordelijkheidsgevoel is stressvol. De verantwoordelijkheid voor het vinden van talent ligt voor een derde van de organisaties volledig bij de HR-afdeling. Zo’n 56 procent van de HR-professionals ziet mogelijkheden in nieuwe manieren van werving en selectie. Zo kan een executive search bureau helpen om nieuw personeel te vinden, maar kan open hiring, waarbij iedereen kans heeft op een baan zonder sollicitatiegesprek, ook een optie zijn.

Steun nog niet voldoende voor succes

De middelen die beschikbaar gesteld mogen worden om succesvol te zijn in de werving van nieuw personeel helpen gelukkig wel om de spanning af te nemen. Ruim 70 procent van de ondervraagden geeft aan zich vanuit de directie voldoende gesteund te voelen in de zoektocht naar goed personeel. Zo mag er gebruik gemaakt worden van voldoende advertentiebudget, een groter salarisbudget, of ruimere arbeidsvoorwaarden. Ondanks die steun geeft één op de drie HR-professionals aan dat hun HR-afdeling niet over voldoende vaardigheden beschikt, zoals op het gebied van online marketing, om op alle vlakken succesvol te zijn.

Druk verminderen

Director portfolio bij Visma | YouServe Simon Kornblum begrijpt de lastige situatie waar veel HR-medewerkers mee om moeten gaan. “Het is deze tijd begrijpelijk dat de werving van talent een grote zorg is,’’ zegt hij tegen Managersonline.nl. ‘‘Zij zijn in veel gevallen verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuw, getalenteerd personeel en dragen de zorg dat de organisatie met gekwalificeerde mensen blijft draaien. Het is belangrijk om de druk die HR-professionals voelen, weg te nemen, en hen zo goed als mogelijk te ontzorgen. Human Resource Management is écht mensenwerk. Door digitalisering en optimalisatie van HR-processen, waarbij geautomatiseerde administratieve handelingen uit handen worden genomen, leveren we een waardevolle bijdrage en maken we tijd vrij voor HR-professionals om te kunnen focussen op de meer menselijke personeelszaken, zoals selectie, werving, coaching en ondersteuning.’’