Alibaba herstelt zich van koersval na gerucht over Jack Ma

Foto: ANP

Het Chinese techbedrijf Alibaba heeft dinsdag op de beurs in Hongkong een wilde beursdag beleefd. Het aandeel verloor op een gegeven moment tot bijna een tiende van zijn waarde na berichten over een inval door Chinese autoriteiten in een huis in Hangzhou van iemand met de naam Ma. In Hangzhou is het hoofdkantoor gevestigd van e-commercegigant Alibaba Group, dat mede werd opgericht door Jack Ma.

Nadat het nieuws naar buiten was gekomen, zakte de koers van het aandeel Alibaba 9,4 procent op de beurs van Hongkong, waarmee zo’n 26 miljard dollar (24,7 miljard euro) aan beurswaarde in rook op ging. De koers herstelde zich nadat de autoriteiten bekend hadden gemaakt dat het om een ander persoon met de naam Ma ging.

De Chinese autoriteiten hebben zich de afgelopen jaren strenger opgesteld tegenover de technologiesector. Investeerders vreesden dat het nieuws rond Ma een nieuwe periode van hardhandig optreden inluidde.

De verdachte Ma, bij wie de huiszoeking was, zou volgens staatsmedia werken bij een IT-bedrijf als directeur hardwareonderzoek en -ontwikkeling. Hij zou beschuldigd worden van het aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht en andere activiteiten die de nationale veiligheid in gevaar brengen.