SBM Offshore handhaaft verwachtingen ondanks uitdagingen

Foto: ANP

Maritiem dienstverlener SBM Offshore houdt ondanks de vele uitdagingen op de olie- en gasmarkt vast aan zijn eerder afgegeven verwachtingen. Topman Bruno Chabas meldt in een toelichting op de kwartaalcijfers dat het bedrijf zich zal blijven aanpassen aan de gevolgen van de coronapandemie, waarbij de wereldwijde druk op de toeleveringsketen toeneemt als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Qua omzet blijft SBM rekenen op een bedrag van 3,1 miljard dollar (bijna 3 miljard euro). Iets meer dan de helft daarvan komt voor rekening van de divisie Lease and Operate, het onderdeel dat drijvende productie- en opslagschepen (FPSO) leaset en exploiteert. Circa 1,5 miljard dollar komt van de divisie Turnkey, die FPSO’s levert die direct gereed zijn voor gebruik. Het bedrijfsresultaat moet uitkomen rond de 900 miljoen dollar.

SBM zag de opbrengsten in het eerste kwartaal uitkomen op 970 miljoen dollar. Dat was 89 procent meer dan een jaar eerder. Vooral bij Turnkey steeg de omzet met 269 procent fors.

SBM leverde in februari met succes productie- en opslagschip FPSO Liza Unity af. Het bedrijf heeft momenteel vijf FPSO’s in aanbouw. Verder heeft SBM met zijn divisie New Energies, dat zich richt op nieuwe energieprojecten, de krachten gebundeld met een partner om ’s werelds grootste drijvende windturbine te ontwikkelen. Over het proefproject moet nog een definitieve investeringsbeslissing worden genomen.