Primark: toch geen gedwongen ontslagen in Nederland

Foto: ANP

Primark gaat toch geen personeel ontslaan bij een voorgenomen herstructurering van de winkelketen in Nederland. Dat zegt David Swann Lassche, leider van de Nederlandse tak van Primark. Eerder wilde de kledingketen nog zo’n 250 mensen ontslaan en dat plan leidde afgelopen weekend tot een demonstratie van vakbond FNV bij de winkel in het centrum van Amsterdam.

Ongeveer twintig medewerkers van de Primark in het Amsterdamse centrum protesteerden zaterdagmiddag voor de winkel vanwege onrust over aangekondigde ontslagen. De demonstranten op het Damrak hadden borden bij zich met teksten zoals ‘primarkfamily’, ‘meer respect voor medewerkers = kortere rijen’ en ‘power to the Primark workers’.

FNV kreeg in maart meldingen van medewerkers van Primark over de op handen zijnde ontslagronde. Daarbij zouden behalve winkelpersoneel ook leidinggevenden van de winkels eruit moeten. De bond overhandigde naar aanleiding hiervan in april een petitie aan de directie, ondertekend door zo’n 160 medewerkers.

“In de afgelopen maanden hebben we veel gesprekken gevoerd”, zegt David Swann Lassche in een toelichting. ” Aan de reacties van onze collega’s merkten we dat zij vonden dat we nog niet goed genoeg geluisterd hadden. Daarom zijn we opnieuw met hen in gesprek gegaan en hebben we het sociaal plan nog verder verbeterd.” Volgens Primark komen de vakbonden begin volgende week met een reactie op het aangepaste plan.

“We zijn trots dat we het verschil hebben gemaakt”, zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. Volgens de vakbond gaat Primark nog wel door met het veranderen van functies en is daarover nog veel onrust onder medewerkers. Een deel van het personeel komt met een bevroren loon te zitten. “In tijden van deze torenhoge inflatie de lonen bevriezen is van de zotte”, aldus Vermeulen. “Primark is een rijk bedrijf en maakt enorm veel omzet, kijk alleen al naar de lange rijen in de winkel.”