Onder meer India en Japan in Amerikaans economisch blok Azië

Foto: ANP

De Verenigde Staten starten het initiatief Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF) met dertien landen waaronder India en Japan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo gezegd. Het economische blok moet in de regio tegenwicht gaan bieden aan China.

Verder zijn onder meer Australië, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland onderdeel van het blok. “Ik heb er alle vertrouwen in dat Amerikaanse bedrijven er baat bij hebben”, zei Raimondo tegen verslaggevers in Tokio. “Vooral omdat bedrijven steeds meer op zoek gaan naar alternatieven voor China.” China is niet uitgenodigd om deel te nemen aan het initiatief. Het is volgens de Amerikanen bedoeld om samenwerking, stabiliteit, welvaart, ontwikkeling en vrede in de regio te stimuleren.

Taiwan is geen onderdeel van IPEF. Deelname van het land ligt gevoelig in China, want Beijing ziet het eiland als een afvallige provincie. China zet al tijden landen onder druk om hun banden met het democratische Taiwan af te zwakken of te verbreken. De VS leveren al jaren wapens aan de Oost-Aziatische eilandstaat.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag nog gezegd dat de Verenigde Staten bereid zijn om geweld te gebruiken om zo Taiwan te verdedigen tegen China. Hij noemt dat een belofte die het land zichzelf heeft opgelegd. China reageerde door te melden dat het klaar is om zijn nationale belangen wat betreft Taiwan te verdedigen.

Taiwan wilde zelf wel graag meepraten over IPEF. Volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan willen de Verenigde Staten hun economisch partnerschap met het land wel verdiepen, bijvoorbeeld op het gebied van chips.