Banken en verzekeraars bovenaan op afwachtend Damrak

Foto: ANP

ING, Aegon en NN Group stonden woensdag bovenaan op de Amsterdamse beurs, die wat opveerde na de recente zware koersverliezen. De banken en verzekeraars lijken te profiteren van het vooruitzicht van hogere rentetarieven, die positief zijn voor hun verdienmodel.

Beleggers wachten gespannen op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal na de slotbel op de Europese markten het rentetarief in de Verenigde Staten waarschijnlijk verhogen met 0,75 procentpunt. Het zou de grootste renteverhoging in de VS zijn sinds 1994. Eerder werd nog gerekend op een rentestap van een half procentpunt, maar de hoge inflatie dwingt de Fed tot een hardere ingreep.

Ook houdt de Europese Centrale Bank (ECB) een spoedvergadering vanwege de verkoopgolf en onrust op de obligatiemarkten. De rentes op Europese staatsobligaties zijn sinds de ECB-vergadering van vorige week hard opgelopen. Het renteverschil tussen Duitse obligaties en schuldpapier uit de zuidelijke eurolanden, zoals Italië, is daarbij gestegen tot het hoogste niveau in meer dan twee jaar. De leenkosten voor Italië en andere Zuid-Europese landen dreigen daarmee flink op te lopen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent in de plus op 657,52 punten. Dinsdag sloot de hoofdindex op de laagste stand van dit jaar. De MidKap won 1 procent tot 937,12 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,3 procent.

ING, Aegon en NN Group klommen tot ruim 3 procent. Chipbedrijf Besi, dat een beleggersdag houdt, deed het nog beter en was met een winst van 3,9 procent de sterkste stijger in de AEX. Olie- en gasconcern Shell voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 1 procent.

In de MidKap stond ABN AMRO (plus 3,6 procent) in de kopgroep. OCI zakte 1,7 procent. De kunstmestproducent gaat zijn ammoniakterminal in de Rotterdamse haven uitbreiden. Daarmee wil het bedrijf vooruitlopen op een vergroening van de economie. Ammoniak zou namelijk als groene brandstof voor de scheepvaart kunnen dienen.

In Stockholm zakte Hennes & Mauritz 4 procent. De Zweedse kledingketen kampte afgelopen kwartaal met de coronalockdowns in China. Ook heeft H&M de belangrijke Russische markt verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf wist desondanks meer kleding te verkopen. Clariant won 3 procent in Zürich dankzij goed ontvangen resultaten van het Zwitserse speciaalchemieconcern.

De euro was 1,0480 dollar waard, tegen 1,0416 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 117,58 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 119,96 dollar per vat.