Operationeel directeur Schiphol vertrekt om ‘verschil in inzicht’

21 jan 2023, 9:37 Zakelijk
operationeel directeur schiphol vertrekt om verschil in inzicht
ANP

Operationeel directeur van Schiphol Hanne Buis legt haar bestuursfunctie bij de luchthaven per 1 februari neer. Er zou met de raad van commissarissen een "verschil van inzicht betreft de operationele aansturing van de luchthaven" zijn dat niet te overbruggen is, aldus een statement van Schiphol. Daarom wordt haar arbeidsovereenkomst beëindigd.

Buis laat in een reactie weten het te betreuren dat de luchthaven en zij "op basis van dit verschil uit elkaar gaan". Dat geldt ook voor Jaap Winter, president-commissaris van Royal Schiphol Group. "Het is spijtig dat dit verschil van inzicht is ontstaan." Waar dit verschil in inzicht precies betrekking op heeft, is niet bekend. Een woordvoerster van de luchthaven wil daar verder niet op ingaan. "Beide partijen willen het graag bij deze verklaring laten", aldus de zegsvrouw.

Buis heeft achttien jaar voor de Royal Schiphol Group gewerkt. In die tijd bekleedde zij verschillende functies, zoals topvrouw van Lelystad Airport. Totdat er een nieuwe operationeel directeur is gevonden, nemen interim-topman Sondag en financieel directeur Robert Carsouw de functie waar.

Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, noemt het "prijzenswaardig" dat Buis niet is weggelopen voor de problemen op Schiphol. "De opstart van Schiphol na de coronaperiode was een klus van een ongekende omvang. Geen enkele directeur zou hier ervaring mee hebben gehad". Hij haalt daarbij uit naar directeur Sondag, die eind vorig jaar werd aangesteld. "Met de komst van Ruud Sondag moet er natuurlijk schoon schip gemaakt worden. Het afserveren van een operationeel directeur is dan voorspelbaar", aldus Castelein.

In december uitte Sondag nog kritiek op de operationele gang van zaken op de luchthaven. Schiphol zou de controle over veel zaken zijn kwijtgeraakt doordat alles maar werd uitbesteed. "De operationele agenda is op de achtergrond geraakt de laatste jaren. Door al dat aanbesteden verlies je kennis en ook controle", zei hij toen.

"Wij weten niet waar het verschil van inzicht over gaat", laat een woordvoerder van vakbond FNV weten. "Maar los daarvan, en los van degene die de post van operationeel directeur bekleedt, is er een structureel probleem op Schiphol met de arbeidsomstandigheden en dat moet hoe dan ook opgelost worden. Wij gaan ervan uit dat de Schiphol Group, ook met een nieuwe directeur, daarvoor snel de juiste stappen gaat zetten", aldus de zegsman.

Schiphol meldde afgelopen week nog dat de limiet op het aantal reizigers dat dagelijks vanaf de luchthaven mag vertrekken na maart komt te vervallen. Het maximumaantal reizigers gold sinds juli vorig jaar. Het werd ingesteld omdat er personeelstekorten waren bij de beveiligers op Schiphol. Daardoor ontstonden vanaf de meivakantie lange rijen, soms tot buiten de vertrekhal. Inmiddels zouden genoeg beveiligers zijn geworven om problemen zoals vorig jaar te voorkomen.