Franse inflatie koelt af tot laagste niveau in jaar tijd

Foto: ANP

De Duitse inflatie is deze maand fors lager uitgevallen dan in april. Vooral de gedaalde prijzen voor energie speelden daarin mee, maar ook de invoering van een nieuw ov-abonnement voor een lage prijs. Ook in Frankrijk en Spanje bleek het leven minder snel duurder te zijn geworden.

De prijzen in Duitsland stegen met 6,3 procent op jaarbasis volgens de Europese rekenmethode. In april bedroeg de inflatie nog 7,6 procent. De afname was sterker dan economen in doorsnee hadden voorzien.

In Frankrijk stegen de kosten van het levensonderhoud ook minder sterk dan verwacht, met 6 procent. Dat was een maand eerder nog 6,9 procent. In de op een na grootste economie van de eurozone werden energie en voedsel minder snel duurder dan in april, maar voedsel was nog altijd meer dan 14 procent duurder dan in mei vorig jaar.

Het Franse statistiekbureau Insee kwam ook met definitieve cijfers over de Franse economie. Die groeide in het eerste kwartaal met 0,2 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat was conform een eerdere schatting.

In Spanje koelde de inflatie af tot 2,9 procent, van 3,8 procent in april. In Italië werd het leven 8,1 procent duurder. Dat was een daling vergeleken met de inflatie in april, maar die daling was wel minder sterk dan verwacht. Het Italiaanse statistiekbureau Istat meldde eveneens nieuwe cijfers over de economie. Volgens Istat groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,6 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Dat is sterker dan een eerdere schatting van 0,5 procent groei.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de inflatie over mei bekend. De afgelopen tijd daalde de inflatie in Nederland, maar in april was er plots weer een stijging. Dat kwam vooral door een minder sterke daling van de energieprijzen, maar ook duurder voedsel speelde een rol. De inflatie in de eurozone komt donderdag.

De inflatiecijfers geven een indicatie of de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) effect beginnen te hebben. Als dat nog niet voldoende is, dan zijn er meer renteverhogingen te verwachten. De beleidsmakers van de ECB komen halverwege juni weer bijeen. Algemeen wordt een renteverhoging met een kwart procentpunt verwacht.