Duitsland stoot Japan van derde plaats grootste economie

Foto: ANP

Duitsland is dit jaar de derde grootste economie ter wereld, in plaats van Japan. Dat komt naar voren uit nieuwe schattingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Japan verdwijnt daarmee na decennia uit de top drie. De Verenigde Staten blijven de grootste economie ter wereld, gevolgd door China.

Volgens het IMF zal het Japanse bruto binnenlands product (bbp), een maatstaf voor de omvang van de economie, dit jaar 4,2 biljoen dollar bedragen. Dat is omgerekend bijna 4000 miljard euro en iets minder dan vorig jaar. Maar de Duitse economie zal uitkomen op 4,4 biljoen dollar (ruim 4100 miljard euro). Het gemiddelde bbp per persoon in Duitsland wordt daarmee geraamd op bijna 50.000 euro, vergeleken met bijna 32.000 euro in Japan.

Dat Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, Japan passeert komt vooral doordat de inflatie in de grootste economie van Europa veel hoger is dan die in Japan. Ook de waardedaling van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro spelen een belangrijke rol.

Door de relatief lage inflatie in Japan in vergelijking met andere grote economieën heeft de Japanse centrale bank de rente niet verhoogd en ligt die in het land nog altijd op een zeer laag niveau. De centrale banken van de VS en Europa hebben de rentetarieven wel fors verhoogd in de strijd tegen de inflatie. Door die hogere rentetarieven staat de waarde van de Japanse munt onder druk.