Jaarwinst van ruim 14 procent in de maak voor AEX

27 dec 2023, 18:12 Zakelijk
jaarwinst van ruim 14 procent in de maak voor aex
Met nog maar twee handelsdagen te gaan dit jaar, kunnen beleggers op het Damrak alvast terugkijken op een mooi beursjaar. De toonaangevende AEX-index sloot woensdag met een winst van 0,2 procent op 786,84 punten, waarmee de beursgraadmeter ruim 14 procent boven de slotstand van eind vorig jaar staat. Ook de graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs lijken het jaar met winst te gaan afsluiten.
Prosus was woensdag de sterkste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een winst van 2,4 procent. Voor het lange kerstweekend kelderde de techinvesteerder echter nog ruim 13 procent. Dat kwam door forse koersverliezen in de Chinese gamesector, die volgden op de aankondiging van strengere regels van de Chinese overheid voor de sector om gameverslaving te bestrijden. Prosus is grootaandeelhouder van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent.
De MidKap, de index van middelgrote bedrijven op Beursplein 5, eindigde woensdag 1 procent hoger op 929,45 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,4 procent.
Naast Prosus, stonden ook ABN AMRO (plus 1,5 procent) en verzekeraar NN (plus 1,1 procent) in de kopgroep van de AEX. IMCD kondigde een kleine overname aan en klom 0,8 procent. De chemicaliëndistributeur koopt de distributieactiviteiten van het Colombiaanse Joli Foods. De activiteiten zijn goed voor een jaaromzet van zo'n 16 miljoen dollar. Wolters Kluwer verloor 0,8 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX.
In Frankfurt steeg Bayer 2,3 procent. Het Duitse chemieconcern heeft een rechtszaak gewonnen die was aangespannen door een man in Californië die zei kanker te hebben gekregen van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Daarmee heeft het concern nu tien van de laatste vijftien soortgelijke rechtszaken gewonnen. Het komende jaar worden er nog meer zaken verwacht.
De euro was 1,1112 dollar waard, tegen 1,1014 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 74,38 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 79,93 dollar per vat.