Chipbedrijven aan kop in hogere AEX na sterke resultaten Nvidia

23 mei , 9:17 Zakelijk
chipbedrijven aan kop in hogere aex na sterke resultaten nvidia
De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML waren donderdag de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Beleggers verwerkten de resultaten van het Amerikaanse AI-chipbedrijf Nvidia. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, wist afgelopen kwartaal opnieuw de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Het optimisme rond AI lijkt daarmee aan te houden. ASMI, Besi en ASML stegen tot 2,7 procent. Ook Nvidia koerst af op een stevige openingswinst op Wall Street.
Beleggers reageerden daarnaast nog op de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Uit de aantekeningen kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen. Beleggers hopen juist dat de Fed de rente later dit jaar zal gaan verlagen. De boodschap van de beleidsmakers dat de rente waarschijnlijk langer hoog zal blijven, leidde woensdag tot koersverliezen op Wall Street.
De AEX noteerde kort na opening van de markt 0,6 procent hoger op 916,30 punten en tikte een nieuw recordniveau aan. De MidKap klom 0,1 procent tot 945,32 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,3 procent. Londen bleef vrijwel onveranderd.