Staalfabrikant ArcelorMittal en olie- en gasconcern Shell stonden vrijdag in de kopgroep van de AEX-index op het Damrak, die een voorzichtig herstel liet zien na de flinke verliesbeurt een dag eerder. Beleggers schoven de zorgen over een mogelijke recessie door de renteverhogingen van de centrale banken even aan de kant en trokken zich op aan positieve signalen uit China.
Volgens de Chinese autoriteiten is het ergste van de coronagolf in het land achter de rug. Dat zorgde voor optimisme over de heropening van de Chinese economie. Dat is goed nieuws voor de staalverkopen van ArcelorMittal. Ook de vraag naar olie zal flink toenemen als de economie van China weer op volle toeren draait. Arcelor steeg 1,5 procent en Shell klom 1,3 procent.
De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 737,82 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 1001,49 punten onder aanvoering van roestvrijstaalmaker Aperam (plus 2,2 procent). De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,4 procent.
De Londense FTSE-index klom 0,4 procent, ondanks een onverwachte daling van de Britse winkelverkopen in december. Britse consumenten hielden door de hoge inflatie de hand op knip waardoor de winkelverkopen in de belangrijke feestmaand de grootste daling lieten zien sinds het begin van de metingen in 1997.
AkzoNobel won 0,9 procent na een goed ontvangen kwartaalrapport van zijn concurrent PPG. De Amerikaanse verffabrikant kampte in het vierde kwartaal nog met een zwakke economische activiteit in Europa en China. Het bedrijf verwacht dat die situatie in het eerste kwartaal nog zal aanhouden, maar ziet vanaf het tweede kwartaal een verbetering in die twee markten.
In de chipsector verwerken beleggers het nieuws dat Nederland en Japan dicht bij een overeenkomst zijn met de Verenigde Staten over een beperking van de export van chiptechnologie naar China. Volgens persbureau Bloomberg kunnen de exportrestricties van Nederland en Japan tegen het einde van deze maand afgerond worden. ASML daalde 0,4 procent. ASMI en Besi wonnen 0,2 procent.
Bij de kleinere bedrijven zakte Beter Bed 2,9 procent na publicatie van de omzetcijfers. Topman John Kruijssen sprak van solide resultaten van de beddenverkoper ondanks de uitdagende omstandigheden door de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen. Ericsson kelderde 8 procent in Stockholm na tegenvallende kwartaalresultaten van de Zweedse fabrikant van netwerkapparatuur.
De euro was 1,0853 dollar waard, tegen 1,0804 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 80,67 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 86,90 dollar per vat.