BAM kampt met hoge inflatie en problemen in toeleveringsketen

03 nov 2022, 7:43 Zakelijk
bam kampt met hoge inflatie en problemen in toeleveringsketen
ANP
Bouwconcern BAM heeft de eerste negen maanden van dit jaar afgesloten met een hogere winst op een lagere omzet. De onderneming kampt naar eigen zeggen met de hoge inflatie en problemen in de toeleveringsketen die het resultaat drukten. Dat de winst toch hoger uitviel had onder andere te maken met een voordeel door de verkoop van een onderdeel.
BAM sloot de meetperiode af met een omzet van 4,9 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 5,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op ruim 281 miljoen euro, tegen dik 223 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De boekwinst op de eerdere verkoop van de Duitse werkmaatschappij Wayss & Freytag was daarbij 52 miljoen euro.
Dat de omzet van het concern lager uitviel had onder andere te maken met het eerder afstoten van onderdelen. Zo wordt de divisie BAM International verder afgebouwd. Ook in België en Duitsland ging het activiteitenniveau omlaag. De strategie van BAM is erop gericht voorspelbaarder te worden. Zeker omdat de bouwer in het verleden veelvuldig heeft moeten bloeden voor projecten die qua kosten en timing flink uit de pas liepen. BAM is daarom veel secuurder met het aangaan van nieuwe opdrachten.
Mede door de verkoop van activiteiten was ook het orderboek van BAM minder gevuld. Het bedrijf heeft nog voor zo'n 10 miljard euro aan werk liggen. Dat was na de eerste zes maanden van dit jaar nog 12,2 miljard euro. De afname heeft deels te maken met de verkoop van Wayss & Freytag. Ook heeft BAM minder werk aan Britse snelwegen, nadat een regionaal ontwikkelprogramma voor wegen door de overheid werd herzien.
BAM stelt verder dat de woningactiviteiten in Nederland goed bleven presteren na "zeer sterke" prestaties een jaar eerder. In de eerste negen maanden van het jaar verkocht BAM 1103 woningen. Dat waren er een jaar eerder nog 1787. Voor het hele jaar verwacht BAM 2000 woningen te kunnen verkopen. Wat de impact van de recente beslissing van de Raad van State in het stikstofdossier betekent voor BAM, liet de bouwer nog in het midden. De RvS zette een streep door een vrijstellingsregeling waardoor voor tienduizenden bouwprojecten apart een milieuvergunning aangevraagd zal moeten worden. Dit zal tot grote vertragingen leiden.
Verder maakte BAM bekend dat het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij BAM International nog altijd loopt. BAM kreeg recent de FIOD en het Openbaar Ministerie op bezoek. BAM werkt naar eigen zeggen volledig mee aan het onderzoek.