De inflatie gaat sneller omlaag als overheden bezuinigen of diensten duurder maken terwijl centrale banken de rente verhogen. Dat is de uitkomst van gezamenlijk onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Radboud Universiteit. Ook andersom werkt het beter als centrale banken en overheden dezelfde richting op bewegen.
Momenteel verhogen centrale banken de rente vanwege de hoge inflatie. Door een hogere rente proberen ze de economie af te remmen en de inflatie onder controle te krijgen. Tegelijkertijd proberen overheden de pijn voor consumenten op te vangen. DNB en ook de Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwen al langer dat dit alleen moet richting mensen die echt in de problemen komen door de hoge prijzen. Juist een prijsplafond voor energie dat voor iedereen gaat gelden, zoals Nederland het doet, zorgt voor meer geld in de economie en werkt de inspanningen van de ECB tegen.
Het omgekeerde gold na de financiële crisis. Vanaf 2012 kwam de ECB met een verruimend monetair beleid. De rente ging omlaag en de centrale bank ging obligaties opkopen, waarmee ook meer geld in omloop kwam. Tegelijkertijd waren de meeste regeringen in de eurozone aan het bezuinigen, waardoor ook toen tegengesteld beleid werd gevoerd. Tijdens de coronacrisis ging het beter. Toen waren zowel overheden als de ECB de economie aan het stimuleren.