Schouten zwemt op WK naar brons op 200 meter schoolslag

16 dec 2022, 10:03 Sport
schouten zwemt op wk naar brons op 200 meter schoolslag
Tes Schouten heeft bij de WK kortebaanzwemmen in Melbourne brons veroverd op de 200 meter schoolslag. De 21-jarige zwemster kwam tot 2.18,19 en verbeterde daarmee voor de tweede keer op de dag haar eigen Nederlandse record.
De wereldtitel ging naar Kate Douglas uit de Verenigde Staten. Die bleef met 2.15,77 haar landgenote Lilly King en Schouten voor.
Schouten had eerder op de dag haar oude Nederlands record van 2.19,55 al verbeterd naar 2.18,70. In de finale was ze nog sneller, maar de twee Amerikaanse zwemsters waren beter.
De schoolslagspecialiste had eerder al in Melbourne zilver gepakt op de 100 meter schoolslag achter King. Dat was voor Schouten de eerste medaille op een WK ooit.
Schouten moest het nog laten bezinken, maar was zeker trots. "Ik voel me nu heel moe, maar zeker ook blij. Ik had echt niet durven dromen dat ik terug zou komen met twee medailles", zei ze. De zwemster noemt het ook een bevestiging. "Het is fijn om te weten dat wat ik doe werkt. Het smaakt naar meer."
Schouten zwom nog op safe in de halve eindstrijd, maar ging ervoor in de finale. "Ik kon een medaille halen en had niet veel te verliezen. Ik dacht, ik ga gewoon mee en zie wel hoe ik eindig. Het eindigde pijnlijk, maar goed."
Maaike de Waard eindigde op de 50 meter rugslag als achtste in 26,16 seconden. De zwemster had een uur eerder brons gepakt met de gemengde estafetteploeg op de 4x50 meter vrije slag. De wereldtitel ging naar de Canadese Margaret MacNeal in een wereldrecord van 25,25.
Valerie van Roon en Kim Busch grepen naast een finaleplek op de 50 meter vrije slag. Van Roon werd vijfde in haar halve finale in 24,19. Busch tikte als zevende aan in 24,34. Ze werden overall respectievelijk tiende en veertiende.