De Europese beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) drukte in de middag een stempel op de handel, vooral omdat president Mario Draghi er niet in slaagde de recente opmars van de euro ten opzichte van de dollar een halt toe te roepen. De sterke eenheidsmunt is niet goed voor bedrijven die het van de export moeten hebben.
In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index, die nog met een bescheiden winst aan de handel was begonnen, uiteindelijk 0,2 procent lager op 565,07 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 846,38 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1 procent.
De ECB liet zoals verwacht de rentes en het stimuleringsbeleid onveranderd. Draghi zei dat een renteverhoging dit jaar onwaarschijnlijk is, maar dat het economisch herstel naar verwachting wel zal blijven zorgen voor een oplopende inflatie in het eurogebied. De euro liep op naar 1,2495 dollar, ruim een volle cent meer dan aan het einde van de handel op woensdag.
Staalconcern ArcelorMittal was koploper in de AEX met een winst van 1,7 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize won 1,3 procent en uitzender Randstad 1,2 procent. Sterkste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen was tankopslagbedrijf Vopak met een verlies van 2,5 procent.
In de MidKap ging Sligro aan kop met een plus van 3,3 procent. Het groothandelsbedrijf boekte afgelopen jaar meer winst en wil ook meer dividend betalen. Daarnaast gaat het op zoek naar een koper voor zijn kwakkelende supermarktketen Emté. Philips Lighting sloot de rij met een min van 4,4 procent, na een winstalarm van de Oostenrijkse concurrent Zumtobel (min 14 procent).
Alumexx maakte een koerssprong van ruim 12 procent. Het bedrijf, dat aluminium klimmaterialen maakt voor de doe-het-zelfmarkt, wil de komende jaren in hoog tempo haar marktpositie verder uitbouwen in Europa en de omzet laten groeien. Novisource won 3,2 procent. Het bedrijf heeft een bod ontvangen op zijn consultancy-activiteiten en heeft zijn bemiddelingsactiviteiten in de etalage gezet.
Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 66,06 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,5 procent tot 70,89 dollar per vat.