De Europese Unie wil de sancties die zij Rusland heeft opgelegd aanpassen om de voedselvoorziening niet te hinderen. Een aantal Russische banken zou bijvoorbeeld weer toegang krijgen tot sommige bevroren tegoeden, zeggen EU-bronnen.
De EU wil niet bijdragen aan hoge voedselprijzen en tekorten, die met name Afrika en het Midden-Oosten al parten spelen. Rusland beweert al langer dat de EU-sancties de export van bijvoorbeeld graan en kunstmest hinderen. Ontvangende landen nemen die klachten over. Brussel bezweert de voedselvoorziening niets in de weg te leggen en doet de klachten af als misleidend gestook van Moskou.
De plannen krijgen woensdag naar verwachting de goedkeuring van de EU-landen. Zij kunnen vervolgens sommige geblokkeerde rekeningen van belangrijke banken als VTB, VEB en Bank Rossiya weer vrijgeven. Mits is vastgesteld dat die "noodzakelijk zijn voor de aankoop, de import of het vervoer van landbouw- en voedselproducten, inclusief graan en kunstmest", luidt het voorstel volgens ingewijden.
Het is nog onduidelijk om hoeveel van de tegoeden het gaat. Afrikaanse landen klagen dat ze minder gemakkelijk Russisch koren en kunstmest kunnen invoeren door problemen met het betaalverkeer.
Ook wil de EU de verscheping van voedingsmiddelen uit Russische havens vergemakkelijken, meldt persbureau Reuters. Sommige bedrijven zijn daarmee gestopt uit vrees Europese sancties te overtreden. Andere schrikken terug voor de hoge verzekeringspremies.
Een aantal strafmaatregelen wordt juist uitgebreid en aangescherpt. Zo worden ook de tegoeden bevroren van Sberbank, de grootste bank van Rusland, op rekeningen die dienen voor de handel in voedingsmiddelen na. Sberbank was al afgesloten van SWIFT, de belangrijke berichtendienst voor internationaal betalingsverkeer.
Verder buigen de EU-landen zich over voorstellen om nog eens acht andere bedrijven en organisaties en 48 personen sancties op te leggen, melden andere Brusselse media. Onder meer een Poetingezinde motorclub, de Nachtwolven, en een aantal politici, legerofficieren en familieleden van machtige zakenmagnaten rond het Kremlin zouden het doelwit zijn.
Vorige week kondigde de Europese Commissie al aan een importverbod voor goud uit Rusland voor te stellen. De EU heeft sinds Rusland Oekraïne binnenviel zes pakketten met sancties afgekondigd. De nieuwe maatregelen mogen geen zevende pakket heten, maar zouden vooral bedoeld zijn om mazen te dichten.