Bodemonderzoeker Fugro krijgt door de Russische oorlog in Oekraïne de laatste tijd meer opdrachten voor gas- en olieprojecten, zoals de uitbreiding van bestaande winning, maar ook de aanleg van terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Veel landen zijn door de oorlog bewust geworden van hun afhankelijkheid van Rusland en willen daar vanaf. Daardoor krijgen allerlei nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen groen licht.
Die groei was sterker dan verwacht, geeft topman Mark Heine van het bedrijf uit Leidschendam aan. "Door corona waren de investeringen al laag en verwachtten we al een inhaalslag." Met name in Europa komt daar volgens Heine bij dat landen niet terug willen vallen op veel vieze brandstoffen en de meeste investeringen naar gas gaan.
Fugro zag daarnaast een sterke groei van projecten voor duurzame energie en bij infrastructuurprojecten. Investeringen in windparken op zee zijn in Europa al jaren hoog, maar ook in de Verenigde Staten, Brazilië en Azië ziet Fugro daar nu de interesse in toenemen.
Verder geven veel landen geld uit aan projecten om zich te wapenen tegen klimaatveranderingen. Dat kan door middel van dijkverzwaringen, maar ook door de kustlijn nauwkeurig in kaart te brengen om te bepalen waar de risicogebieden zijn die eventueel moeten worden aangepakt. Het orderboek van Fugro zit dan ook een kwart voller dan een jaar geleden en bevat voor een kleine 1,2 miljard euro aan opdrachten.
De omzet in het eerste kwartaal steeg ruim 23 procent tot 365,4 miljoen euro. Dat leidde tot een bedrijfswinst van 26,9 miljoen euro, wat twee keer zoveel is als een jaar eerder. Operationeel, dus met alleen de kosten en opbrengsten voor de uitvoering van de werkzaamheden tegen elkaar afgezet, leed Fugro nog altijd wel een klein verlies. Heine geeft aan dat door goed te selecteren aan welke inschrijvingen het meedoet, Fugro in deze sterke markt snel weer operationeel winstgevend kan zijn.
Fugro staakte zijn naar eigen zeggen beperkte activiteiten in de regio vanwege de Russische oorlog in Oekraïne. Die oorlog heeft vooral gevolgen voor de scheepsbemanningen uit die landen. Fugro slaagde er zelf in voldoende vervangend personeel te vinden om zijn schepen in de vaart te houden. Het bedrijf heeft steun aangeboden aan het Oekraïense personeel en hun families.