SMIC, de grootste chipfabrikant van China, stelt dat de opname van het bedrijf op een Amerikaanse zwarte lijst een "grote negatieve impact" zal hebben op de ontwikkeling van geavanceerde chips. De regering van president Donald Trump voegde het Chinese concern vrijdag samen met tientallen andere Chinese bedrijven toe aan de zogeheten entiteitenlijst. Daardoor kunnen Amerikaanse leveranciers niet zomaar meer belangrijke goederen sturen naar SMIC, en wordt zakendoen erg bemoeilijkt.
Het onderzoek naar en de ontwikkeling van halfgeleiders van 10 nanometer en meer geavanceerde technologieën zullen waarschijnlijk worden geraakt, denken de Chinezen. Maar voor de korte termijn voorzien ze nog geen significante impact op de eigen activiteiten en financiën. SMIC zal in contact blijven met de Amerikaanse overheid om een oplossing te zoeken en de impact op het bedrijf zoveel mogelijk beperkt te houden.
SMIC geldt ook als een belangrijke klant van ASML. Of de recente ontwikkelingen nog gevolgen hebben voor de relatie met de Nederlandse chipmachinefabrikant, is onduidelijk. Eerder kwam al aan het licht dat de Amerikanen liever niet hebben dat ASML zijn zeer gespecialiseerde EUV-machines naar China exporteert. Voor de export van die apparaten wacht ASML nog altijd op een Nederlandse exportvergunning voor China.
Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft vrijdag meer dan 60 Chinese bedrijven op de zwarte lijst gezet, waarbij nationale veiligheid en mensenrechtenschendingen als redenen werden genoemd. SMIC spreekt de beschuldigingen tegen. Het bedrijf stelt dat het geen banden heeft met de Chinese strijdkrachten. Ook maakt het bedrijf naar eigen zeggen helemaal geen producten voor militair gebruik.
Het Chinese Ministerie van Handel dreigde al tegenmaatregelen te nemen tegen de Amerikaanse sancties. De stap lijkt een ultieme poging van president Trump om zijn stempel te drukken op de Chinees-Amerikaanse relaties. Volgende maand moet Trump de leiding overdragen aan zijn opvolger Joe Biden.