Bouwbedrijf Heijmans zet 34 miljoen euro opzij voor een tegenvaller in een zaak rond de bouw van hoogspanningsmasten, waarvoor Heijmans een contract had met netbeheerder TenneT. Dat meldde de bouwonderneming bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De bouwer verwacht nog een aantal jaar last te hebben van de tegenvaller en houdt er rekening mee dat de kwestie het bedrijf met nog meer kosten opzadelt.
Topman Ton Hillen kan niet zeggen hoeveel extra geld de bouwer ervoor opzij zet, maar gaat er wel vanuit dat het nodig is. "Ik sluit niet uit dat er nog meer middelen uitstromen, maar het kan ook zijn dat het substantieel minder wordt. We hebben alle aspecten van het vonnis tegen het licht gehouden, op basis daarvan hebben we 34 miljoen gereserveerd."
De kwestie draait om de bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten, waarvoor Heijmans samenwerkte met het Duitse bedrijf Europoles. Uit een tussenvonnis in een arbitragezaak bleek onlangs dat TenneT rechtmatig handelde bij het opzeggen van het contract, waardoor de bouwer rekening moest houden met een claim. Volgens TenneT werd niet aan de contractuele verplichtingen voldaan.
Hillen zegt in het halfjaarbericht van Heijmans "extra teleurgesteld" te zijn over de uitspraak, vanwege de "sterke focus" van het bedrijf op risicomanagement in de zaak. Heijmans gaat ook in hoger beroep.
Hillen spreekt verder wel van een "uitstekend" eerste halfjaar van 2021 voor Heijmans. De omzet kwam mede door goede zaken van de bouwer in de infrastructuur en het vastgoed uit op 881 miljoen euro, tegenover 839 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De bouwer verkocht in het eerste halfjaar 1209 woningen, tegenover 1075 in dezelfde maanden vorig jaar. Daarbij werden meer huizen aan particulieren verkocht. Heijmans verwacht dat de druk op de woningmarkt de komende jaren zal aanhouden.
Het nettoresultaat was met 10 miljoen euro lager dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Toen behaalde de bouwer nog een winst van 15 miljoen euro. De orderportefeuille van het bedrijf steeg dit halfjaar naar 2 miljard euro. Ondanks de tegenvaller houdt Heijmans dit jaar rekening met een vergelijkbaar bedrijfsresultaat als vorig jaar. Doordat een aantal projecten nu al is afgerond zal de omzet in de tweede helft van het jaar licht lager liggen. De jaaromzet zal gelijk zijn aan die van 2020. De winst valt naar verwachting lager uit.
De bouwer zegt verder terughoudend te zijn bij het aannemen van bepaalde nieuwe projecten en dat partijen mede door de coronacrisis voorzichtig zijn met nieuwe investeringen. Ook speelt de druk op de grondstoffen en materialen en het personeelstekort in de bouwsector mee. Desondanks ziet topman Hillen nog genoeg kansen in de infrastructuur, op de krappe woningmarkt en denkt hij ook te kunnen profiteren van de energietransitie.