IEA: steenkoolverbruik naar recordhoogte door energiecrisis

16 dec 2022, 8:10 Zakelijk
iea steenkoolverbruik naar recordhoogte door energiecrisis
ANP

Het wereldwijde steenkoolgebruik komt dit jaar op het hoogste niveau ooit te liggen. Het Internationaal Energieagentschap IEA verwacht dat door de energiecrisis dit hoge verbruik nog tot zeker 2025 aanhoudt, ondanks de klimaatambities van overheden. Vooral vanuit Azië blijft de vraag nog toenemen, terwijl westerse landen al wel meer gaan inzetten op hernieuwbare energie.

De verwachte toename van 1,2 procent op jaarbasis tot meer dan 8 miljard ton steenkool betekent dat het huidige record uit 2013 uit de boeken gaat. Naast het teruggrijpen op het relatief goedkope steenkool als vervanger van Russisch gas, hebben ook de weersomstandigheden in delen van de wereld voor een hoger verbruik gezorgd.

Door hittegolven was meer elektriciteit nodig, maar waterkrachtcentrales konden minder opwekken door de droogte. Ook viel de hoeveelheid energie opgewekt door kerncentrales tegen, vooral in de Europese Unie. In Frankrijk waren kerncentrales dicht voor onderhoud.

De EU wil het gebruik van steenkool terugschroeven, maar verbruikt in 2022 voor het tweede jaar op rij meer dan het voorgaande jaar. Volgens het rapport van het IEA is dit wel van tijdelijke aard en ligt het verbruik in 2025 weer onder het niveau van 2020. Ook Nederland had eerder vanwege het klimaat maatregelen genomen om kolencentrales minder hard te laten draaien, maar die werden tijdelijk opgeheven vanwege de energiecrisis.

Op India na (7 procent) is de EU de economie met de sterkste stijging (6 procent) in het steenkoolverbruik. China, India en Indonesië - de drie grootste steenkoolproducenten ter wereld - komen dit jaar allemaal op recordniveaus uit. Steenkool is de energiebron met verreweg de grootste CO2-uitstoot en het IEA verwacht dat dat nog even zo blijft.