Jaarwinst ING omlaag door gevolgen oorlog in Oekraïne

02 feb 2023, 7:24 Zakelijk
jaarwinst ing omlaag door gevolgen oorlog in oekraine
ANP

ING heeft vorig jaar bijna een kwart lagere jaarwinst in de boeken gezet, ondanks een sterker slotkwartaal door de hogere rente. Het financiële concern liep onder meer averij op als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De hogere rente van de laatste tijd is wel gunstig voor de bank, want dat maakt het makkelijker om hogere winstmarges te rekenen over met name spaargeld.

Onder de streep bleef in 2022 een kleine 3,7 miljard euro winst over, tegen bijna 4,8 miljard euro een jaar eerder. In 2021 slaagde ING er nog in om zijn jaarwinst bijna te verdubbelen. De bank profiteerde destijds flink van de weer aantrekkende economie na de dip van de coronacrisis.

Maar na de oorlogsuitbraak in Oekraïne zag ING zijn kwartaalresultaten al weer ruimschoots halveren. Vanwege het conflict moest de bank honderden miljoenen euro's opzijzetten voor leningen aan bedrijven die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald.

De bank besloot geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven en de aanwezigheid in dat land af te bouwen. Het leningenboek daar bedroeg in maart nog 6,7 miljard euro, maar inmiddels is dat al met meer dan de helft teruggebracht. Later in het jaar werd ING ook nog geraakt door de hyperinflatie in Turkije, die aanpassingen in de boekhouding van zijn Turkse dochterbedrijf vereiste.

In het slotkwartaal ging de winst wel weer omhoog. Dat komt ook omdat ING ondanks de flink gestegen energieprijzen en hoge inflatie in het algemeen, relatief nog niet heel veel voorzieningen hoefde te nemen voor klanten die in de problemen dreigen te komen. Er ging wel 269 miljoen euro naar de zogeheten stroppenpot, maar dat was minder dan in de laatste drie maanden van 2021.

Topman Steven van Rijswijk noemt 2022 in een toelichting een "buitengewoon jaar". Ondanks alle tegenwind is ING goed blijven presteren, vindt hij. Zo bleef de groei van de kosten beperkt, ondanks een toename van de salariskosten en extra uitgaven aan marketing. ING merkt wel dat de vraag naar kredieten bij bedrijven wat is afgezwakt nu het economisch tegenzit.

Maar Van Rijswijk wijst er ook op dat het aantal wanbetalingen op leningen heel beperkt blijft. Bij 1,4 procent van de leningen is negentig dagen geen betaling binnengekomen. Volgens de topman ligt het percentage daarmee lager dan in eerdere jaren. Vooralsnog leidt de situatie ook nog niet tot een grote instroom van bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer. Dat is de afdeling waar probleemgevallen worden ondergebracht.