Rabobank benoemt een melkveehouder tot directeur Food & Agri Nederland, de afdeling van de bank die zich richt op bijvoorbeeld kredieten voor boeren. Volgens het financiële concern is zijn kennis en netwerk "juist nu van belang, nu deze sector voor grote uitdagingen staat en wij als financier onze klanten willen helpen bij de transitie naar een duurzame toekomst".
Het gaat om Alex Datema. Hij is al 35 jaar boer in de provincie Groningen. Samen met een compagnon runt hij een bedrijf met 120 koeien en 70 hectare grasland. Sinds 2016 is hij ook voorzitter van BoerenNatuur, een vereniging die zich inzet voor natuur en landschapsbeheer waarbij meer rekening gehouden wordt met boeren. Per 1 mei gaat hij bij Rabobank aan de slag in zijn nieuwe rol.
Door de stikstofproblematiek is de toekomst van boeren in Nederland een veelbesproken onderwerp. Komend weekend vindt er in Den Haag weer een boerenprotest plaats. Om de stikstofuitstoot te verminderen moet met name de agrarische sector volgens plannen van het kabinet de komende jaren flink op de schop. Maar veel boeren missen in die plannen toekomstperspectief voor zichzelf.
Datema benadrukt zich al zijn gehele bestuurlijke carrière in te zetten voor de duurzame toekomst van de landbouw. "Duurzaam betekent voor mij economisch en ecologisch duurzaam", geeft hij aan. "Kiezen voor duurzaamheid betekent dat je als boer voor grote keuzes komt te staan. Die keuzes maak je vaak samen met je bank. Ik wil graag samen met de coöperatieve Rabobank naast de individuele boer gaan staan bij deze ingewikkelde keuzes."
Rabobank kreeg afgelopen zomer nog de nodige kritiek vanwege zijn rol in de financiering van de landbouw. Sommige politieke partijen wilden dat de financiële instelling meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis. De bank stelde eerder ook met gemengde gevoelens terug te kijken op het door Nederland gevoerde landbouwbeleid van schaalvergroting, dat voor een groot deel door Rabobank is gefinancierd.