Prosus afgestraft op Damrak door harde aanpak Chinese techsector

26 jul 2021, 12:16 Zakelijk
prosus afgestraft op damrak door harde aanpak chinese techsector
ANP

Techinvesteerder Prosus werd maandag hard afgestraft op het Damrak en zakte tot het laagste niveau in een jaar tijd. Het bedrijf dat investeert in technologiebedrijven kampte met de zware koersverliezen in de Chinese techsector, die volgden op de hardere aanpak van de sector door de autoriteiten in China. Ook zorgtechnologieconcern Philips, dat ondanks flinke kosten voor een terugroepactie bij slaap- en ademhalingsapparatuur toch winst wist te boeken in het afgelopen kwartaal, moest het ontgelden.

Prosus (min 10 procent) was de grootste daler bij de hoofdbedrijven op het Damrak, na een koersverlies van bijna 8 procent voor Tencent in Hongkong. Het Chinese technologiebedrijf, waarin Prosus een groot belang heeft, moet van de Chinese mededingingsautoriteit afstand doen van de muziekrechten die het bedrijf verwierf bij de aankoop van China Music in 2016. Ook krijgt het bedrijf een boete. Beijing treedt al langer harder op tegen grote techconcerns die veel macht hebben.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent lager op 743,95 punten. De hoofdindex had vrijdag nog de hoogste koers ooit bereikt. De MidKap won een fractie tot 1054,31 punten. Londen en Parijs daalden 0,3 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,5 procent na een onverwachte daling van het Duitse ondernemersvertrouwen in juli.

Verfconcern AkzoNobel was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,1 procent. Chipbedrijf ASMI, dat dinsdag met resultaten komt, won 0,9 procent. Philips leverde 4 procent in. Het zorgtechnologieconcern moest in het tweede kwartaal 250 miljoen euro opzijzetten voor de terugroepactie van ademhalingsapparatuur. In het eerste kwartaal werd daar al een zelfde bedrag voor gereserveerd. Afgezien van die tegenvaller deed het concern goede zaken, maar beleggers blijven bezorgd over de gevolgen van de terugroepactie. Ook gaat Philips voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

NN daalde 0,1 procent. Volgens zakenkrant Financial Times willen de Amerikaanse vermogensbeheerder Goldman Sachs Asset Management en de Duitse verzekeraar DWS zo'n 1,4 miljard euro betalen voor het investeringsonderdeel van NN. De verzekeraar gaf in april aan een verkoop van zijn investeringstak te overwegen.

Ryanair won 3,7 procent in Dublin. De Ierse budgetmaatschappij hoopt deze zomer weer winst te maken, na een flink verlies in het afgelopen kwartaal. Steeds meer mensen gaan op vakantie nu reisbeperkingen in verband met de coronapandemie worden versoepeld en meer mensen gevaccineerd zijn.

De euro was 1,1794 dollar waard, tegen 1,1760 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 71,69 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 73,85 dollar per vat.