Shell boekt nettowinst van 18 miljard in tweede kwartaal

28 jul 2022, 8:37 Zakelijk
shell boekt nettowinst van 18 miljard in tweede kwartaal
ANP
Olie- en gasconcern Shell heeft in het tweede kwartaal opnieuw uitstekende zaken gedaan dankzij de hoge energieprijzen. Het Britse bedrijf boekte een nettowinst van 18 miljard dollar, omgerekend 17,6 miljard euro. Dat is meer dan twee keer zoveel als in de eerste drie maanden van dit jaar toen de winst uitkwam op 7,1 miljard dollar.
Shell kondigde daarnaast aan in het derde kwartaal voor 6 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Het nieuwe aandeleninkoopprogramma komt bovenop de 8,5 miljard dollar aan eigen aandelen die in de eerste helft van dit jaar al werden ingekocht door Shell.
Shell profiteert onder meer van de hoge prijzen aan de pomp voor brandstof, mede aangejaagd door de oorlog in Oekraïne. Maar ook met de raffinage van ruwe olie en handel in gas werd meer verdiend dankzij de sterk gestegen energieprijzen. Verder werd de winst geholpen doordat Shell een eerdere afboeking van 4,3 miljard dollar heeft teruggedraaid omdat het bedrijf zijn prijsverwachtingen voor de langere termijn opwaarts heeft bijgesteld.
De aangepaste winst bedroeg 11,5 miljard dollar, tegen 9,1 miljard dollar in het eerste kwartaal. De totale omzet van Shell steeg naar 103 miljard dollar, van ruim 83 miljard dollar in de eerste periode van dit jaar.
"Met de volatiele energiemarkten en de aanhoudende noodzaak voor actie om klimaatverandering aan te pakken, blijft 2022 zeer uitdagend voor zowel consumenten, overheden als bedrijven", zegt Shell-topman Ben van Beurden in een toelichting. "We gebruiken onze financiële kracht om te investeren in veilige energieleveringen die de wereld vandaag nodig heeft."
Shell maakte deze week nog bekend de ontwikkeling door te zetten van het Jackdaw-gasveld in het Britse gedeelte van de Noordzee. Dat veld moet voldoende gas gaan produceren om 1,4 miljoen woningen van warmte te voorzien. Eerder had de Britse toezichthouder het project uit milieuoverwegingen nog geblokkeerd, maar door de sterk gestegen energieprijzen wil het Verenigd Koninkrijk meer werk maken van de binnenlandse productie van olie en gas.
Shell is ook bezig met initiatieven om de uitstoot te verlagen. Het concern heeft plannen om de netto CO2-uitstoot bij zijn grote petrochemische complex in Moerdijk binnen tien jaar te verlagen naar nul. Het bedrijf zet daarbij onder meer in op waterstof en de opvang en opslag van CO2. Ook wordt begonnen met de bouw van een groene waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte ter waarde van 1 miljard euro. De hernieuwbare stroom voor de fabriek komt van een windpark op zee. De groene waterstof gaat de raffinaderij in Pernis bevoorraden. Shell wil in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn.