ArcelorMittal, 's werelds grootste staalproducent, blijft positief over de staalvraag ondanks de economische onzekerheid. Dat meldt het bedrijf in een handelsbericht over de eerste zes maanden van dit jaar. Hoewel de oorlog in Oekraïne, waar het bedrijf fabrieken heeft, de resultaten van het afgelopen halfjaar "overschaduwde", ziet de producent vanwege de energietransitie nog genoeg kansen voor de toekomst.
"Het conflict beïnvloedt de groei wereldwijd en zorgt voor verdere druk op de prijzen, die zich vertaalt in vermindering van de vraag", aldus topman Aditya Mittal in een toelichting. De staalproductie daalde in het eerste halfjaar naar bijna 31 miljoen ton, tegenover ruim 35 miljoen ton in dezelfde periode een jaar geleden. Desondanks schat de producent de staalvraag voor de lange termijn positief in, onder andere door kansen die de energietransitie biedt en de "toenemende groei van ontwikkelende economieën", zegt de topman.
ArcelorMittal profiteerde ondanks de afname van de leveringen van staal in onder meer Europa en Oekraïne van de hogere prijzen als gevolg van de inflatie. De omzet kwam eind juni uit op bijna 44 miljard dollar (43 miljard euro), tegenover 35 miljard dollar een jaar geleden. De nettowinst bleef stabiel en kwam uit op 8 miljard dollar. Een jaar geleden was deze nog 6,3 miljard dollar.
ArcelorMittal zegt verder een aantal bedrijven te hebben gekocht om te kunnen voldoen aan de veranderende eisen die gesteld worden voor een meer energiezuinige productie van staal. Zo maakte de staalproducent bekend het Braziliaanse staalbedrijf Companhia Siderúrgica do Pecém (CSP) te kopen voor 2,2 miljard dollar.
Met de aankoop hoopt ArcelorMittal mee te kunnen liften op plannen in die regio voor een nieuwe hub voor de productie van koolstofarm staal en groene waterstof, zegt de fabrikant in een persbericht. De overname moet nog goedgekeurd worden door toezichthouders en wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond.
Arcelor zei verder niets over verdere productieverlagingen in Europese fabrieken vanwege de hoge energiekosten. Eind vorig jaar, toen de energieprijzen begonnen te stijgen, begon het bedrijf daarmee, omdat het anders niet rendabel staal kon maken. Dat had verder geen invloed op leveringen. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen tot ongekende hoogten gestegen.