Sterkste groei economische bedrijvigheid eurozone in 9 maanden

21 feb 2023, 10:30 Zakelijk
sterkste groei economische bedrijvigheid eurozone in 9 maanden
ANP

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari opnieuw gegroeid, en wel in het sterkste tempo in negen maanden. Dat maakte marktonderzoeker S&P Global bekend op basis van zijn index die de activiteit in de industrie en dienstensector bijhoudt.

De groei is vooral te danken aan de dienstensector, met daarin bijvoorbeeld toerisme, horeca en detailhandel. Door de afzwakkende inflatie en het opkrabbelende consumentenvertrouwen wordt meer uitgegeven in de horeca en aan reizen en vrijetijdsbesteding. De index voor de dienstensector steeg dan ook naar het hoogste niveau sinds juni.

Tegelijkertijd zwakte de krimp in de industrie verder af, geholpen door toenemende orders en verbetering bij toeleveringsketens. Ook nam de industriële productie toe en stegen de inkoopkosten voor bijvoorbeeld materialen en energie minder hard dan voorheen.

De verkoopprijzen gingen wel verder omhoog in de industrie en dienstensector. Naast de hogere kosten voor grondstoffen en energie rekenen bedrijven ook gestegen arbeidskosten door aan afnemers en klanten. De verkoopprijzen stegen wel minder sterk dan in januari, aldus de onderzoekers. Dat is weer positief voor de inflatie.

De index van S&P Global die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, steeg naar een stand van 52,3, van 50,3 een maand eerder. Een niveau van 50 of meer duidt op groei. Het cijfer viel beter uit dan economen hadden verwacht.

In het Verenigd Koninkrijk was voor het eerst sinds juli vorig jaar weer sprake van groei bij de economische activiteit, eveneens gestuwd door de dienstensector.

In een toelichting schrijft hoofdeconoom Chris Williamson van S&P Global dat de groei te danken is aan "toenemend vertrouwen nu recessiezorgen naar de achtergrond verdwijnen en er signalen zijn dat de inflatie over de piek heen is, terwijl de industrie profiteerde van duidelijke verbetering bij toelevering". Hij stelt dat de prijzen nog altijd op een hoog niveau liggen, mede door de stijgende arbeidskosten. Dat kan volgens hem zorgen baren voor de Europese Centrale Bank (ECB) die al vaker heeft gewaarschuwd voor een loon-prijsspiraal.

In een commentaar stelt ING-econoom Bert Colijn dat de cijfers erop duiden dat de economische groei in de loop van het eerste kwartaal van dit jaar kan versnellen. Hij zegt dat de economie deze winter heeft bewezen erg weerbaar te zijn.