Tata Steel schrapt in Europa niet 3000 maar 1250 banen

10 mrt 2020, 13:01 Zakelijk
tata steel schrapt in europa niet 3000 maar 1250 banen
ANP

Staalconcern Tata Steel wil bij de grootscheepse reorganisatie van zijn Europese activiteiten minder banen schrappen dan eerder aangekondigd. De eigenaar van het voormalige Hoogovens in IJmuiden wil het aantal arbeidsplaatsen in Europa nu met 1250 verlagen, blijkt uit een brief van Europees topman Henrik Adam aan het personeel. Eerder kondigde het concern nog een reductie van 3000 banen aan

In de brief, waar Het Financieele Dagblad als eerste over berichtte, schrijft Adam dat Tata Steel het aantal banen onder andere via natuurlijk verloop wil verminderen door bijvoorbeeld werknemers die met pensioen gaan niet te vervangen.

In eerdere plannen meldde Tata Steel nog dat er in Nederland alleen al 1600 banen zouden verdwijnen. Dat leidde tot grote vakbondsprotesten. Daarop deed de Nederlandse directie de toezegging dat massaontslagen voorlopig niet aan de orde zijn omdat wordt vastgehouden aan de eerder gemaakte afspraken over baanbehoud. Die afspraken lopen tot oktober.

Het concern is naarstig op zoek naar manieren om kosten te besparen bij de activiteiten in Europa, die de voorbije kwartalen verliesgevend waren. In de eerste negen maanden van Tata Steels gebroken boekjaar behaalde het onderdeel een operationeel verlies van omgerekend 87 miljoen euro. De reorganisatie moet leiden tot een verbetering van dit resultaat met 745 miljoen euro.

Tata Steel kampt net zoals branchegenoten met gedaalde staalprijzen, mede door de toestroom van goedkoop staal uit China. Volgens Adam is de financiële situatie "serieus" en zijn maatregelen om de prestaties te verbeteren urgent.

De Europese ondernemingsraad is nog niet overtuigd van de haalbaarheid van de reorganisatieplannen. Volgens voorzitter Frits van Wieringen ontbreekt het bijvoorbeeld aan een gedegen financiële onderbouwing van investeringsplannen die onderdelen in het Verenigd Koninkrijk weer winstgevend moeten maken. Daarnaast betwijfelt hij dat het schrappen van banen de beste manier is om de kosten te drukken.