Unilever onderuit op Beursplein 5

17 dec 2019, 17:42 Zakelijk
unilever onderuit op beursplein 5
Het aandeel Unilever is dinsdag hard onderuit gegaan in de AEX-index op Beursplein 5. Het verzorgings- en levensmiddelenconcern kwam met een omzetalarm en werd daarvoor afgestraft door aandeelhouders. De leidende index in Amsterdam kleurde rood en ook elders in Europa was het sentiment overwegend negatief. Beleggers namen ook wat gas terug na de de recente opleving door handelshoop en iets meer duidelijkheid over de brexit.
De AEX-index sloot de sessie 0,7 procent in de min op 606,23 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 904,87 punten. Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent. De Londense FTSE-index sloot een fractie hoger.
Unilever verloor 6,4 procent. Het concern verwacht de doelstelling van een omzetgroei van 3 tot 5 procent dit jaar niet meer te kunnen halen vanwege moeilijke marktomstandigheden. Kenners wijzen erop dat de aankondiging wijst op de zwakste groei op eigen kracht voor Unilever in meer dan een decennium. Betalingsbedrijf Adyen voerde de stijgers aan met een winst van 1,9 procent.
In de MidKap was toeleverancier aan apotheken Fagron de sterkste daler met een verlies van 2,5 procent. Ook Arcadis eindigde in de onderste regionen met een min van 1,3 procent. Het advies- en ingenieursbureau stopt met investeringen in een Braziliaans samenwerkingsverband voor duurzaam gas. Arcadis treft nu een voorziening van 85 miljoen euro, na eerder al tientallen miljoenen te hebben afgeschreven.
Funderingsspecialist Sif verloor bijna 3 procent bij de kleinere bedrijven ondanks een Franse opdracht. Prosus klom 3 procent op de lokale markt. De techinvesteerder wordt opgenomen in de S&P Europe 350-index.
Verder stonden Britse banken onder druk in Londen na een stresstest door de Bank of England. Daar kwam onder meer uit naar voren dat geldschieters, mede door brexitperikelen, meer geld moeten vasthouden. Dit kan weer negatief uitpakken voor de uitkeringen aan aandeelhouders. Lloyds, Royal Bank of Scotland en Barclays verloren tot 5,9 procent.
De euro was 1,1152 dollar waard tegen 1,1143 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 1 procent duurder op 60,83 dollar. Brentolie steeg bijna 1 procent in prijs tot 65,97 dollar per vat.