Als de kabinetsplannen voor de krimp van Schiphol doorgaan, kost dat meer dan 13.000 mensen hun baan. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat een groep op de luchthaven actieve vakbonden liet uitvoeren door SEO Economisch Onderzoek. Dat komt neer op zo'n 10 procent van alle banen op en rond Schiphol.
Niet alleen het aantal banen gaat omlaag. Ook de waarde die Schiphol en de daar actieve bedrijven toevoegen aan de economie daalt flink. Nu is dat nog 18 miljard euro, maar als Schiphol moet krimpen wordt dat 2 miljard euro minder.
De gevolgen treden grotendeels meteen op na het instellen van de gedwongen krimp, stelt SEO. De vakbonden denken dan ook dat er massaontslagen vallen. Tussen de 1400 en 5400 mensen kunnen langdurig werkloos raken.
"Wij begrijpen de noodzaak om geluidshinder aan te pakken. Het is wat ons betreft dan ook niet óf banen óf omwonenden", zegt voorzitter Camiel Verhagen van pilotenvakbond VNV. "Met dit krimpbesluit van de overheid is dat wel zo, terwijl dat niet nodig is." Ook vakbonden VNC, NVLT, De Unie en VKP waren opdrachtgevers van het onderzoek.
De bonden roepen op om de krimpplannen te heroverwegen. De geluidsmaatregelen die de luchtvaartbranche aandraagt, het vervangen van luidruchtige oudere toestellen door stillere bijvoorbeeld, zouden door het Rijk omarmd moeten worden.