Wereldwijde CO2-uitstoot steeg in 2021 naar record

08 mrt 2022, 16:48 Zakelijk
wereldwijde co2 uitstoot steeg in 2021 naar record
ANP
De wereldwijde CO2-uitstoot door de verbranding van fossiele brandstoffen is vorig jaar met 6 procent gestegen naar een nieuw record, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De toename van 6 procent of 2 miljard ton CO2 was de grootste ooit gemeten. De heropstart van de wereldeconomie na de coronapandemie en de toegenomen afhankelijkheid van kolen daarbij speelde een grote rol.
Die toename in het gebruik van kolen hing grotendeels samen met de gestegen gasprijzen. Ook relatief koud weer zorgde voor meer kolenstook. Die brandstofsoort was goed voor 40 procent van de groei in emissies.
In totaal werd er afgelopen jaar 36,3 miljard ton CO2 uitgestoten bij het opwekken van energie. 15,3 miljard ton daarvan kwam van kolen en dat was nog nooit zoveel. Ook de CO2-uitstoot door de verbranding van gas zat met 7,5 miljard ton weer ruimschoots boven het niveau van voor de coronacrisis. Die van olie bleef daar nog wel onder met 10,7 miljard ton. Dat hing vooral samen met een beperkt herstel van het wereldwijde transport en met name de luchtvaart.
Hoewel er meer kolen werden gebruikt om energie op te wekken, was de hoeveelheid energie die op duurzame wijze werd opgewekt en de hoeveelheid kernenergie hoger. De hoeveelheid duurzame energie steeg met 500 terawattuur ten opzichte van 2020 en kwam uit op een record van 8000 terawattuur, ofwel 8000 miljard kilowattuur. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt op jaarbasis minder dan 3000 kilowattuur.
In de westerse wereld ligt de CO2-uitstoot nog altijd onder het niveau van voor de coronacrisis. In China en India ging de energievraag hard omhoog en werd die grotendeels met kolencentrales opgevangen. Dat leidde in die landen ook tot meer uitstoot.