Tegemoetkomingsregeling turnsters mogelijk aangepast na kritiek

08 mrt 2022, 16:58 Sport
tegemoetkomingsregeling turnsters mogelijk aangepast na kritiek
De tegemoetkomingsregeling voor turnsters die in hun carrière slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag wordt mogelijk aangepast. Volgens sportkoepel NOC*NSF "kan de regeling worden aangepast als daarmee het doel beter wordt gerealiseerd". Sinds 1 maart kunnen de turnsters een financiële tegemoetkoming van 5000 euro aanvragen. De eisen om in aanmerking te komen voor dat bedrag zijn echter veel te hoog, zeggen oud-turnsters tegen de NOS.
Sportkoepel NOC*NSF en gymnastiekunie KNGU hebben het opstellen en uitvoeren van de tegemoetkomingsregeling uitbesteed aan het Centraal Bureau Klachtenmanagement in de Zorg (CBKZ). "Het is belangrijk dat de recent opengestelde regeling nu eerst wordt uitgevoerd", aldus een woordvoerder van de sportkoepel. "Natuurlijk houden we met elkaar vinger aan de pols of er knelpunten ontstaan waar wat aan gedaan moet worden. Voor ons is het belangrijk de ervaringen van CBKZ en Slachtofferhulp Nederland met de regeling af te wachten. Bij de uitvoering wordt wel degelijk rekening gehouden met de punten van kritiek die nu worden gegeven en die ook al eerder als aandachtspunten zijn onderkend. Of er een aanpassing van de regeling zelf nodig is, wordt doorlopend bekeken."
De turnsters kunnen tot 30 september online een aanvraag indienen. Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming, moeten ze over langere tijd wekelijks minstens dertig uur getraind hebben, zijn uitgekomen op het hoogste niveau en "door langdurig grensoverschrijdend gedrag op jonge leeftijd zoveel last hebben van fysieke, psychische en/of morele klachten dat hun maatschappelijke ontwikkeling hierdoor is belemmerd". Ze moeten een uitgebreid formulier invullen, aangeven met welke vormen van grensoverschrijdend gedrag ze te maken hebben gehad, wie daarvoor verantwoordelijk was en mogelijke bewijzen aanleveren. Als hun aanvraag in behandeling wordt genomen, moeten ze voor een commissie verschijnen om hun verhaal te vertellen.
"De drempel wordt zo hoog gelegd dat het eigenlijk niet te doen is om schadevergoeding te krijgen", zegt Stasja Köhler namens de oud-turnsters tegen de NOS. "Volgens mij is in het rapport 'Ongelijke Leggers' al lang duidelijk geworden dat de oud-turnsters de waarheid spreken."