Verjaardagstientje voor jarige Willem-Alexander

De eerste slag van het Verjaardagstientje vond maandag plaats bij de Koninklijke Nederlandse Munt. De munt werd geslagen ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander. Op de munt staat het thema ‘aanmoedigen, samenbinden en vertegenwoordigen’. Dit is het motto waarmee koning Willem-Alexander zijn koningschap inluidde.

De ceremoniële slag werd verricht door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen onder toeziend oog van Ted Peters, Algemeen Directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt. Verder woonden het ontwerpersduo Persijn Broersen en Margit Lukács, dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de munt, de ceremonie bij. Daarnaast was tijdens de ceremonie royaltydeskundige Marc van der Linden aanwezig voor een voordracht over Koning Willem-Alexander.

De drie waarden ‘aanmoedigen, samenbinden en vertegenwoordigen’ lopen als een rode draad door het leven van Willem-Alexander en zijn duidelijk op de munt verwerkt. Het ontwerpersduo Broersen en Lukács plaatsten verder een zeemansknoop van linten als symbool van verbinding op de munt. Want ook al is de koning niet meer officieel werkzaam als adviseur op het gebied van waterbeheer, heeft hij nog steeds een diepgaande interesse in water en waterbeheer. “Het is zo’n deel van mijn leven geworden, dat zal ik zeker niet meer los kunnen laten”, aldus Willem-Alexander tijdens zijn afscheidstoespraak van de VN-adviesraad voor water en sanitatie.