Rico Verhoeven: “Op straat ben ik gewoon Rico, papa en een vriend”

Foto: 100%NL Magazine/Mark Groeneveld

Naast wereldkampioen kickboksen is zwaargewicht Rico Verhoeven vooral iemand die positiviteit uitstraalt. Iets wat hem niet alleen tot prettig gezelschap maakt, maar wat ook iets van het negatieve imago van de sport heeft weten weg te halen. Of zoals hij het zelf zo treffend zegt: “Op straat ben ik gewoon Rico, papa en een vriend.”

Hoe ben je ooit met vechtsport begonnen?

“Mijn vader deed karate op hoog niveau. Op een gegeven moment raakte hij geblesseerd en ging hij fitnessen om te herstellen. Omdat hij weinig met zijn benen kon doen, begon hij ook een beetje met boksen en kickboksen. Mensen zeiden dat hij er les in moest gaan geven en dat is hij gaan doen. Ik was zes toen hij mij meenam naar de sportschool.”

Was je meteen al getalenteerd?

“Het begon een beetje spelenderwijs. Een jaar later gingen we promotie maken voor de sportschool en werd de demonstratiewedstrijd die ik deed op YouTube gezet. Vanaf dat moment ging het best hard. Je kunt je als kind ook niet zo goed inhouden, je gaat gewoon door. Hup van elkaar af, rennen, clash, hup weer rennen. Maar daarna ging ik uithuilen bij mijn moeder op schoot hoor, haha. Dan is het toch wel heel spannend. Door de jaren heen, heb ik meerdere partijtjes gespeeld. Ik was als kleine jongen al heel groot, dat verschil werd alleen maar groter. Op mijn twaalfde moest ik tegen een jongen van veertien jaar, vervolgens tegen eentje van vijftien. Dat verschil is best groot dan, want je bent nog maar een kind. Maar ik woog al wel zeventig kilo.”

100%NL Magazine/Mark Groeneveld

Herinner je je eerste gevecht?

“Ik was 16 en het was in Roosendaal. Ik kan me goed herinneren dat ik een maand voor de wedstrijd hoorde dat hij 23 jaar was. Ik dacht: dan maar gelijk goed. Ik kwam bij de volwassendivisie, de zwaargewichten. Ik woog destijds honderd kilo. Twee weken voor de wedstrijd hoorde ik dat hij 25 was en in de ring zeiden ze: ‘Hier is zijn tegenstander, 28 jaar’. Ik draaide me om naar mijn vader met een blik van: haal me hier weg. Even serieus! Ik ben nu 28 en moet er niet aan denken om tegen een jongen van 16 te vechten, snap je? Het verschil is bizar.”

Wil je meer lezen? Het volledige interview is te vinden in de editie juli/augustus van 100%NL Magazine. Bestel hier de nieuwe juli/augustus editie van 100%NL Magazine.

Kijk ook eens op www.100pmagazine.nl.