Popblad: Elton John behaalt met afscheidstournee recordopbrengst

Foto: ANP

Elton John heeft met zijn afscheidstournee een nieuw record te pakken. De Britse muzikant heeft nog enkele concerten te gaan maar de Farewell Yellow Brick Road Tour heeft al 817,9 miljoen dollar (757 miljoen euro) opgeleverd, schrijft muziekblad Billboard. Nooit eerder bracht een tournee zoveel op volgens de berekeningen van het Amerikaanse tijdschrift.

De Rocket Man-zanger onttroont Ed Sheeran als artiest met de best verkopende tour. Sheeran vestigde in 2019 een record met zijn The Divide Tour, die ruim 776 miljoen dollar opleverde. Daarvoor was de Ierse band U2 recordhouder.

Elton John is sinds 2018 bezig met zijn laatste reeks concerten, waarbij de coronapandemie hem dwong een aantal grote optredens te verplaatsen. Het plan is om ruim 300 concerten te geven, waarvan de 75-jarige artiest er 278 achter de rug heeft. De tournee eindigt deze zomer in Europa.

De als Reginald Kenneth Dwight geboren zanger en pianist is volgens Billboard sowieso een grootverdiener in de popindustrie. Sinds 1986 hebben concerten van hem, soms samen met andere sterren zoals Eric Clapton en Billy Joel, bijna 1,9 miljard dollar opgeleverd. Daarmee is hij de best verkopende soloartiest als het op verdiensten van ticketverkoop aankomt, nog voor Bruce Springsteen en Madonna.

Nieuw-Zeelandse fans kregen vorige week nog een domper te verwerken. Johns show in Auckland ging op het laatste moment niet door vanwege noodweer. De zanger was naar eigen zeggen kapot van de annulering.