Museum Boijmans Van Beuningen heeft de grootste aankoop in zijn geschiedenis gedaan. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) onthulde in het depot van het Rotterdamse museum het schilderij Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) uit 1927 van de Spaanse kunstenaar Joan Miró, dat aangekocht is voor 8 miljoen Zwitserse frank. Dat is omgerekend naar de wisselkoers ten tijde van de aankoop afgelopen zomer 8,1 miljoen euro.
Het werk, gekocht van een Zwitserse stichting, is volgens Boijmans een nieuw hoogtepunt in de collectie en het museum beschouwt het schilderij als het belangrijkste surrealistische werk dat nog ontbrak in de al omvangrijke museumverzameling in dit genre. Het werk is na onthulling meteen voor het publiek te bewonderen in het depot gedurende een half jaar. Daarna wordt het schilderij uitgeleend aan een museum in Denemarken.
De aankoop is gedaan dankzij steun van de Vereniging Rembrandt, die 3 miljoen euro bijdroeg, en de Staat met 2,5 miljoen uit het Nationaal Fonds Kunstbezit. Verder droegen ook het aankoopfonds van het museum, Rotterdamse kunststichtingen en particuliere schenkers bij. De gemeente Rotterdam doneerde niet direct, maar hielp met het eerder uitbetalen van de gemeentelijke subsidie.
Voor directeur Sjarel Ex van Boijmans, die vrijdag afscheid neemt, was het zijn laatste aankoop als hoofd van het museum. Het aangekochte werk is volgens hem van wereldbelang. "De internationale kunstwereld kijkt mee. Het is een van de belangrijkste schilderijen uit de 20e eeuw. De methodiek van Miró in dit werk is ongekend, maar je moet er wel moeite voor doen," aldus de directeur.
Kritiek dat de grootste aankoop van het museum in een tijd van prijsstijgingen en inflatie en de dure renovatie van Boijmans ongepast is wijst Ex van de hand. "Het is heel veel geld, we hebben het verworven dankzij heel veel giften, zelfs van de Staat. Het is belangrijk dat we ook in deze tijd aan de schoonheid van de wereld werken. Er zit geen cent gemeenschapsgeld uit Rotterdam bij. Het is wel een geschenk dat de stad is gegund. Deze 8 miljoen had nooit ergens anders aan kunnen worden besteed dan aan dit schilderij."
De onthulling vond plaats tussen de hoogtepunten van de collectie in het depot, zoals bijvoorbeeld werken van Rembrandt, Bosch, Bruegel, Van Gogh en Basquiat. Het museum zelf is sinds 2019 gesloten en blijft naar verwachting nog tot 2029 dicht vanwege een grootscheepse renovatie, die begroot is op 223 miljoen euro. Het depot, waar een klein deel van de collectie te zien is, koerst af op 300.000 bezoekers dit jaar en is volgens de directeur een groot succes.