Knoflook groeit in veel delen van de wereld en is een populair ingrediënt in de wereldkeuken, vanwege de sterke geur en heerlijke smaak. Knoflook is echter niet alleen populair, maar ook een geneeskrachtig goedje. Kan jouw immuunsysteem wel een boost gebruiken?
Wanneer je knoflook in stukjes snijdt of perst, komt er allicine vrij, een antibioticum, dat eerst in het bloed circuleert en vervolgens wordt uitgescheiden via de longen, darmen, huid en urinewegen. Deze organen worden gedurende dat proces als het ware gedesinfecteerd. De antibacteriële en antivirale werking van knoflook helpt bij het tegengaan en bestrijden van veel kwalen. Ook bevordert knoflook de spijsvertering en draagt het bij aan een gezonde darmflora.
Daarnaast werkt knoflook cholesterolverlagend en heeft het een gunstige invloed op onze hart- en bloedvaten. Knoflook helpt onder andere bij het ontspannen en vergroten van de bloedvaten en het verbetert de bloedcirculatie, wat bloeddrukverlagend werkt en levensbedreigende situaties zoals een hartaanval of hersenbloeding kan helpen voorkomen. Daarnaast houdt knoflook onze bloeddruk ook nog onder controle.
Tenslotte hebben onderzoeken uitgewezen dat knoflook tegen minimaal vijf vormen van kanker beschermt: borstkanker, darmkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en slokdarmkanker. Het eten van (verse) knoflook lijkt het risico op het ontstaan van deze kankersoorten te verminderen.
Het moge duidelijk zijn: één à twee teentjes knoflook per dag doet wonderen, bij voorkeur rauw gegeten! Wil je weten hoe je in een handomdraai een teentje kan persen? Kijk dan dit filmpje: