Schulting dankzij corona relaxed naar Spelen: veel minder poespas

25 jan 2022, 12:28 Sport
schulting dankzij corona relaxed naar spelen veel minder poespas
Suzanne Schulting stapt woensdag met een relaxed gevoel het vliegtuig in naar de Olympische Spelen in Beijing. De Nederlandse shorttrackster, favoriete voor goud op meerdere onderdelen, zegt dat ze geen last heeft van stress.
"De aanloop vind ik zelfs rustiger dan tijdens de vorige Spelen in Pyeongchang", aldus Schulting, die in Zuid-Korea goud won op de 1000 meter en brons met de vrouwenaflossingsploeg. "Toen moesten we veel doen en overal opdraven. Soms was je een hele dag weg. Nu is dat vanwege corona niet zo. Dat is best wel relaxed, er is veel minder poespas. Je bent veel meer met je team bezig en veel meer op jezelf."
De 24-jarige Schulting ziet vanwege het coronavirus al een vrij lange tijd zo min mogelijk mensen. Heel veel moeite heeft ze daar niet mee, vertelt ze. "Het is allemaal voor het grotere doel. En het gaat maar om een maand nu nog. Wat is nou een maand? Ik vind het vrij snel klinken. Bovendien kun je nu heel veel oplossen met bellen en facetimen." Bang om zelf besmet te raken, is ze niet. "We testen nu al ongeveer een maand dagelijks. Het zit in ons systeem."
Vanwege het coronavirus gingen veel internationale toernooien niet door. Het is alweer even geleden dat Schulting zich kon meten met haar concurrenten. Ideaal is het niet, maar de Friezin maakt zich er niet zo druk om. "Het EK bijvoorbeeld was nog een fantastische prikkel geweest voor de Spelen. Maar ik ben niet de enige die geen wedstrijden kon rijden. De Aziaten, Canadezen en Amerikanen zitten in hetzelfde schuitje. Daar kun je heel panisch over doen. Maar het is nou eenmaal zo. Ik haal heel veel vertrouwen uit vorig seizoen. Toen reed ik op het EK en het WK heel erg sterk."
Kijken naar haar races tijdens de vorige Spelen, heeft volgens de shorttrackster weinig nut. Recentere races terugkijken is zinvoller, zegt ze. "En je moet ook niet alles over-analyseren. Wat mij relaxed maakt, is dat het schaatsen goed gaat. Daar haal ik vertrouwen uit."
Schulting beseft dat veel ogen de komende maand op haar gericht zijn. Om zo min mogelijk mee te krijgen van de buitenwereld, heeft ze op haar telefoon geen Twitter en nieuwsapps. Instagram gebruikt ze wel. "De verwachtingen zijn er, dat weet je. Dat is al jaren zo. En anders praten jullie als journalisten mij de verwachtingen wel aan. Dat hoort erbij. Wanneer ik tevreden ben als ik over een maand terugkeer op Schiphol? Dat antwoord weet je wel", besloot ze, daarbij verwijzend naar haar eerdere uitspraak dat ze meerdere gouden medailles wil winnen.