RIVM waarschuwt: 'Eet geen eieren van hobbykippen door schadelijke PFAS-gehaltes'

15 apr , 12:21 Gezondheid
istock 1975891727

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) roept consumenten op om terughoudend te zijn met het eten van eieren van eigen kippen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat in bijna alle onderzochte eieren van hobbykippen te veel PFAS zitten. Deze stoffen kunnen op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid.

De waarschuwing geldt landelijk, maar is vooral relevant in regio’s waar de bodem is verontreinigd, zoals nabij industriegebieden en rivieren.

Wat zijn PFAS en waarom zijn ze gevaarlijk?

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die van nature nauwelijks afbreken en zich ophopen in het milieu én in het menselijk lichaam. Ze komen vrij via industrieel gebruik en kunnen terechtkomen in de bodem, lucht en water.

Langdurige blootstelling aan PFAS kan onder andere leiden tot schade aan het immuunsysteem, verstoring van de hormoonhuishouding en een verhoogd risico op nier- of leveraandoeningen.

Eieren uit eigen tuin: vaker vervuild dan gedacht

Voor het onderzoek analyseerde het RIVM eieren van hobbykippen op verschillende locaties in Nederland. In het merendeel van de monsters was de concentratie PFAS hoger dan wat volgens het instituut nog veilig is voor de gezondheid.

Volgens het RIVM kunnen hobbykippen PFAS opnemen via verontreinigde grond, regenwater of voer. Vervolgens hopen de stoffen zich op in het vetweefsel van de kip en in de eieren die zij leggen.

Advies: beperk consumptie of stop helemaal

Het officiële advies van het RIVM luidt om voorzichtig te zijn met het eten van eieren van eigen kippen. In sommige gevallen – met name in sterk vervuilde gebieden – wordt zelfs geadviseerd om helemaal te stoppen met het eten ervan.

Ook wordt consumenten aangeraden om geen compost of grond van onbekende herkomst te gebruiken in kippenverblijven, en om kippen niet te laten scharrelen op verdachte of ongecontroleerde bodems.

Praktische tips van het RIVM

🥚 Eet niet vaker dan 1 à 2 eieren per week van eigen kippen

🧪 Laat bij twijfel de bodem of eieren testen op PFAS

🚫 Vermijd verontreinigde grond, regenwater of onbekend kippenvoer

📍 Extra waakzaamheid in regio’s nabij rivieren of industrieterreinen

Meer informatie en vervolgonderzoek

Het RIVM stelt dat er vervolgonderzoek nodig is om de exacte risico’s per regio beter in kaart te brengen. Ook onderzoekt het instituut of PFAS zich ophopen in andere producten uit de volkstuin, zoals groenten en fruit.

Wil je weten of jouw regio risico loopt? Lees het volledige rapport op: https://www.rivm.nl/nieuws/pfas-in-particuliere-eieren