Met deze tips behoort uitstelgedrag tot de verleden tijd

Foto: picjumbo

Vandaag begin ik echt, echt waar. Vandaag ga ik ein-de-lijk die ene taak doen die op mijn to do lijst staat. Om vervolgens een nieuw seizoen op Netflix te kijken of eindeloos op sociale media te scrollen; heerlijke afleiders voor de 95 procent van de Nederlanders die in meer of mindere mate last van uitstelgedrag hebben. Expert slimmer werken Karen Visser schreef er het boek ‘Vandaag begin ik echt’ over. “Uitstelgedrag komt voort uit angst, niet omdat we geen tijd hebben.”

We stellen veel uit, aldus Karen, die dagelijks mensen begeleid om efficiënter te werken. “Uitstelgedrag heeft met faalangst te maken, zeker als je iets moet doen wat je nog nooit gedaan hebt of waar je op afgerekend kan worden. Wat als het niet goed genoeg is? We keren ons af van iets wat we spannend vinden of niet fijn vinden. Als je iets niet doet, kan niemand zeggen dat het niet goed genoeg is.”

Ergens niet mee willen dealen

Uitstelgedrag laat ons zien dat we ergens niet mee willen dealen. “De impact kan best heftig zijn. Je kan een bezoek aan je oma uitstellen, waardoor je haar uiteindelijk niet meer ziet. Of we maken geen promotie op ons werk omdat we bepaalde stappen door ons uitstelgedrag niet hebben gezet. Grote taken stellen we als eerste uit. We gaan liever een mailtje beantwoorden of iets doen waar we goed in zijn of wat we leuk vinden. Alles wat we niet interessant of spannend vinden of als een verplichting voelt, stellen we maar wat graag uit.”

Welke tips kan Karen ons geven om in het nieuwe jaar wat aan ons uitstelgedrag te gaan doen?

  • “Daar waar je tegenaan loopt, met name bij grote taken, helpt het om er een klein stukje vanaf te hakken. Doe iets kleins en bouw daar op voort. Als je bijvoorbeeld belastingaangifte moet doen, begin dan met het maken van een mapje met een sticker belasting 2019 erop. Maak het concreet.”
  • “Werk in (korte) tijdsblokken. Pak de eierwekker of je telefoon en zet de wekker op bijvoorbeeld een half uur, waarin je gaat werken aan een taak die je niet leuk vindt. Geef jezelf vervolgens de ruimte om te stoppen na dat half uur. Zodoende heb je een kleine deadline en weet je: over een half uur ben ik klaar.”
  • “Zoek een externe prikkel zodat je je aan je afspraken houdt. Sommige mensen gebruiken een herinnering in hun agenda, maar dat werkt niet. Een levende stok achter de deur is beter. Vraag dus een collega of familielid waar je een afspraak mee maakt en die jou ook aanspreekt als je je niet aan de afspraak houdt. Ik ken ondernemers die een dag in de week samenwerken en aan de slag gaan met taken die ze voor zich uitschuiven. Dit werkt als een stok achter de deur.”
  • “Let op je taalgebruik en kies voor meer actief en positief woordgebruik. Zeg dus niet ‘ik moet nog’ of ‘ik heb nog steeds niet’, maar ‘ik zet nu stappen die mij verder brengen’. Gebruik actieve woorden bij wat je nu aan het doen bent.”
  • “Bedenk alternatieve scenario’s voor wat je gaat doen als je de mist in gaat en een taak gaat uitstellen. Hierdoor bereid je je voor op de moeilijke momenten, waardoor je hier beter mee om kunt gaan. Dit kan bijvoorbeeld een uitstellijstje zijn, waar niet meer dan drie to do dingen op mogen staan. Of dat je jezelf vijf minuten pauze geeft als je vastloopt met iets.“