Waarom is een autoverzekering zo duur als je gaat scheiden?

Foto: Pixabay

Als je gaat scheiden kan je voor een dure verrassing komen te staan als je een autoverzekering wilt afsluiten. Volgens vergelijkingssite Independer kan de verzekeringspremie met honderden euro’s per jaar stijgen. Waarom is dat eigenlijk zo en waar moet je op letten als je een autoverzekering gaat afsluiten?

Het spaargeld en de inboedel worden bij een scheiding keurig verdeeld, maar voor de samen opgebouwde schadevrije jaren is dat wat lastiger. Hiermee krijg je premiekorting op een autoverzekering, alleen heeft de partner op wiens naam de autoverzekering staat hier het voordeel van. De andere partner blijft dus zonder schadevrije jaren achter.

In de praktijk betekent dit dat de jaarpremie soms honderden euro’s hoger is. Des te meer schadevrije jaren je hebt, des te groter de premiekorting is. De korting kan na jaren schadevrij rijden soms wel oplopen tot tachtig procent van de oorspronkelijke premie. Zo kan het zijn dat de premie autoverzekering eerst 30 euro is en na de scheiding voor een van de partners 76 euro bedraagt.

Hoogte premie

Niet alleen het aantal schadevrije jaren is van invloed op de hoogte van de premie als je een autoverzekering gaat afsluiten, ook je woonplaats en je leeftijd zijn bepalend. Zo blijkt uit onderzoek dat jongeren vaker betrokken raken bij schade aan een auto. Waar moet je verder op letten als je een autoverzekering gaat afsluiten?

Bij het aanvragen van een autoverzekering zijn er drie dekkingen waaruit je kunt kiezen, namelijk de WA (Wettelijke aansprakelijkheid), de WA+ of beperkt Casco, die ook schade van buitenaf dekt zoals hagelstenen of omgevallen bomen, en de allrisk: schade die je zelf aan je auto toebrengt, wordt daarmee ook vergoed.

Beste prijs

Er zijn tal van mogelijkheden qua autoverzekeringen en er zijn zelfs verzekeringen die jou belonen voor je rijstijl. Je moet ervoor zorgen dat je uitkomt bij de verzekeraar die het best bij jou past. Dat moet natuurlijk ook gebeuren voor de beste prijs. Het is belangrijk dat je gaat vergelijken en gaat berekenen welke verzekering qua premie voor jou betaalbaar is.

De keuze van de auto is trouwens ook van groot belang. Het ene merk is namelijk voordeliger te verzekeren dat het andere. Tenslotte zijn er nog een aantal aanvullende verzekeringen die ervoor zorgen dat je zo veel mogelijk bent verzekerd tegen tegenslagen. Dit zijn de inzittendenverzekering, die je als bestuurder beschermt voor de financiële gevolgen van een mogelijk ongeval, de rechtsbijstandverzekering voor automobilisten, wanneer je onverhoopt in een rechtszaak belandt. Ook is het mogelijk om aparte verzekeringen af te sluiten voor zelfrijdende auto’s en oldtimers.

Bron: Independer