Tips om de ruimte in je huis optimaal te benutten

Foto: Pexels

Wonen op een kleine oppervlakte: het wordt steeds populairder. Tiny houses, kleine, veelal houten huisjes met een woonoppervlak van maximaal 50 vierkante meter, zijn in trek. Klein(er)wonen vraagt wel om slimme oplossingen. Maar of je nu groot of klein woont, tips om de ruimte in je huis zo optimaal mogelijk te benutten, zijn voor iedereen handig.

Het begrip tiny houses is overgewaaid uit Amerika. Door de grote krapte op de huizenmarkt en de toename van het aantal eenpersoons huishoudens staan ze inmiddels als op meerdere plekken in Nederland, waaronder in Groningen en Drenthe. Tiny houses zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte een meer eenvoudig leven te leiden, minder gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk.

Opruimen

Het begint allemaal met opruimen. Hoe minder spullen je in bezit hebt, hoe meer ruimte je hebt om te leven. Of dat nu in een tiny house, op een etage of een rijtjeshuis is. In een klein huis is het extra belangrijk om rommel meteen op te ruimen, zodat de ruimte overzichtelijker en groter oogt. Kom je dingen tegen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had, weg ermee.

Muurbeugel TV

Kies voor een bank met smalle poten, die iets hoger staat. Op deze manier zie je onder de bank nog een stuk van de vloer en creëer je een gevoel van ruimte en luchtigheid. Met een muurbeugel voor je TV bespaar je waardevolle ruimte in je woonkamer. Zet verder meubels bijvoorbeeld tegen de muur in plaats van vrij in de ruimte en zet spullen ook altijd recht in de hoek in plaats van diagonaal. Dan hou je meer ruimte over.

De slaapkamer is een ideale plek om meer ruimte te creëren. Wat dacht je van opbergruimte onder je bed, waar je bijvoorbeeld beddengoed en extra dekbedden en kussens legt. Ook kan je alleen een bed in je slaapkamer plaatsen en dan met behulp van wandjes de rest van de ruimte benutten voor andere zaken, zoals een sportruimte, een inloopkast of een plek om te lezen.

Opbergmeubel op maat

Ook de ruimte onder de trap kan je op een creatieve manier optimaal benutten. Bouw in de treden lades in, werk apparatuur en spullen zoals de wasmachine, stofzuiger, strijkplank en droger weg in een kastenwand met deuren zodat ze uit het zicht zijn opgeborgen of gebruik de ruimte voor schoenen of jassen. Hiervoor is wel een opbergmeubel op maat nodig.

Gebruik van licht

Als je een kleine woonkamer hebt, ga dan voor een licht interieur. Lichte kleuren in je interieur zullen het natuurlijke licht dat je in je woning binnen krijgt alleen maar versterken. Lichte kleuren reflecteren licht, donkere kleuren absorberen het. Neutrale kleuren op de muren en witte meubels maken de kamer optisch een stuk ruimer. Creëer sfeer met accessoires in wat diepere en warme kleuren, zoals kussens, vloerkleed of kaarsen.