Hoe een nieuwe deur de uitstraling van jouw huis direct kan verbeteren

Foto: Margaret Polinder

Deuren zijn een vaak over het hoofd gezien element van het huisontwerp, maar ze spelen een cruciale rol in zowel het uiterlijk als de functionaliteit van je huis. Of je nu je binnen- of buitendeuren wilt vernieuwen, de keuze van de juiste stijl en het juiste materiaal kan een aanzienlijke invloed hebben op de algemene uitstraling van je huis. Maar uit welke verschillende soorten deuren kun je kiezen? Wat zijn de materialen en stijlen? En natuurlijk zijn tips voor installatie en onderhoud ook belangrijk.

De juiste deur voor jouw huis kiezen

Bij het kiezen van een nieuwe deur voor je huis zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zoals stijl, materiaal en budget. Begin met het bepalen van het doel van de deur en de stijl die het beste past bij de esthetiek van je huis. Een modern huis kan bijvoorbeeld baat hebben bij een strakke, industriële deur, terwijl een traditioneel huis het best tot zijn recht komt met een klassieke houten deur.

Overweeg vervolgens het materiaal van de deur. Hout is een populaire optie voor zowel binnen- als buitendeuren en kan worden gebeitst of geverfd om bij de stijl van jouw huis te passen. Hout kan wel in kwaliteit verschillen, zo heb je bijvoorbeeld naaldhout en hardhout. Naaldhout is goedkoper, maar kwalitatief minder goed, terwijl hardhout duurder is, maar wel van betere kwaliteit.

Stel ten slotte een budget vast voor jouw nieuwe deur(en). De prijzen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de stijl en het materiaal, dus het is belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt uitgeven voordat je op zoek gaat.

Materialen voor deuren: Hout, metaal, glas

Het materiaal van jouw deur kan van grote invloed zijn op het uiterlijk en de functionaliteit ervan. Hier zijn enkele van de meest gebruikte materialen voor deuren:

 • HoutHouten deuren zijn een klassieke optie die kunnen worden gebeitst of geverfd om bij de stijl van jouw huis te passen. Ze bieden een warme, natuurlijke uitstraling en kunnen worden aangepast met verschillende afwerkingen en beslag. Houten deuren kunnen echter gevoelig zijn voor kromtrekken of rotten als ze niet goed worden onderhouden.
 • MetaalMetalen deuren zijn een duurzame keuze. Ze kunnen worden gemaakt van staal of aluminium en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen. Metalen deuren zijn onderhoudsarm en geven een industriële uitstraling waardoor ze een populaire keuze zijn voor huiseigenaren.
 • GlasGlazen deuren zijn een moderne optie die een vleugje elegantie aan jouw huis kan toevoegen. Ze laten natuurlijk licht binnenstromen en kunnen een kamer groter doen lijken. Daarnaast worden houten en metalen deuren vaak gecombineerd met glas.

Deurstijlen: Modern, Klassiek, Landelijk, Industrieel

Zodra je het materiaal voor je deur hebt gekozen, is het tijd om na te denken over de stijl. Hier zijn enkele van de populairste deurstijlen:

 • ModernModerne deuren zijn strak en minimalistisch, met strakke lijnen en eenvoudige afwerkingen.
 • KlassiekKlassieke deuren zijn traditioneel en tijdloos, met verhoogde panelen en ingewikkeld beslag. Ze hebben vaak een houten afwerking en zijn ideaal voor historische of traditionele woningen.
 • LandelijkLandelijke deuren zijn rustiek en charmant, met een verweerde afwerking. Ze zijn vaak voorzien van boeren-stijl hardware en zijn ideaal voor huizen met een boerderij of cottage esthetiek.
 • IndustrieelIndustriële deuren zijn strak en modern, met metalen afwerkingen en zichtbare hardware. Ze hebben vaak oversized handgrepen en zijn ideaal voor woningen in loft- of stadsstijl.

Binnendeuren: Hun rol in het interieur en hoe de juiste te kiezen

Binnendeuren spelen een cruciale rol in de functionaliteit en de stroom van het interieur van je huis. Hier volgen enkele tips voor het kiezen van de juiste binnendeur:

 1. Denk aan het doelDenk na over het doel van elke kamer en hoe de deur zal worden gebruikt. Een slaapkamerdeur moet bijvoorbeeld privacy en geluidsisolatie bieden, terwijl een kastdeur ruimtebesparend en gemakkelijk te openen moet zijn.
 2. Pas de stijl aanKies een deur die bij de stijl van je interieur past. Als jouw huis een traditionele uitstraling heeft, kies dan voor een klassieke houten deur, terwijl een moderne woning baat kan hebben bij een strakke, glazen deur.
 3. Denk aan de ruimteHoud bij het kiezen van een binnendeur rekening met de grootte en de indeling van de ruimte.

Buitendeuren: Het belang van veiligheid, energie-efficiëntie en huisuitstraling

Buitendeuren zijn essentieel om jouw huis veilig en efficiënt te houden en het uiterlijk van je huis te verbeteren. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een buitendeur:

 1. VeiligheidKies een buitendeur die voldoende veiligheid biedt voor jouw huis. Zoek deuren met sterke kozijnen, veiligheidssloten en meerpuntssloten.
 2. Energie-efficiëntieKies een buitendeur die energie-efficiënt is om de verwarmings- en koelingskosten van je huis te verlagen. Zoek deuren met afdichting en isolatie.
 3. Uiterlijk van het huisKies een buitendeur die de buitenkant van jouw woning aanvult en bijdraagt aan de algemene uitstraling ervan. Denk na over de stijl, de kleur en het materiaal om een samenhangende look te garanderen.

Installatie van deuren: Zelf doen of laten doen

Zodra je jouw nieuwe deur hebt gekozen, is het tijd om het installatieproces te overwegen. Hoewel sommige huiseigenaren ervoor kiezen hun deuren zelf te installeren, is het belangrijk om de voordelen van een professionele installatie te overwegen.

De moeilijkheidsgraad van het installeren van een binnendeur verschilt van een buitendeur. Het installeren van een binnendeur kan door elke beginnende doe-het-zelver worden gedaan, maar voor het plaatsen van een buitendeur dient de doe-het-zelver wel wat ervaring te hebben met klussen.

Zelf installeren

Zelf een deur installeren, kan geld besparen en je een gevoel van voldoening geven. Het is echter belangrijk dat je over het nodige gereedschap en de nodige kennis beschikt om een goede installatie te garanderen. Zelf installeren kan ook tijdrovend zijn.

Professionele installatie

Als je een deur door een vakman laat installeren, ben je verzekerd van een goede pasvorm en werking en krijg je garantie op de installatie. Professionele installatie kan duurder zijn, maar kan op lange termijn tijd en moeite besparen.

Deuronderhoud: 3 Tips om jouw deuren er als nieuw uit te laten zien

Om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe deur er goed blijft uitzien en goed blijft functioneren, is het belangrijk er goed voor te zorgen. Hier volgen enkele tips voor deuronderhoud:

 1. Regelmatig schoonmakenMaak jouw deuren regelmatig schoon met een milde zeep en wateroplossing om vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of schuurmiddelen die de afwerking kunnen beschadigen.
 2. Deurbeslag smerenSmeer de scharnieren en het beslag van jouw deur om een soepele werking te garanderen. Gebruik een smeermiddel op siliconenbasis om roest en corrosie te voorkomen.
 3. Schade reparerenRepareer eventuele krassen of deuken in de deur om verdere schade te voorkomen. Schuur en herschilder houten deuren, of gebruik een retoucheerkit voor metalen deuren.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

Wil je de uitstraling van je woning verbeteren? Dan kan het vervangen van deuren dus echt een verschil maken. Tip: Je kunt deuren ook online kopen en thuis laten bezorgen. Bekijk het assortiment binnendeuren en buitendeuren op Deurenplaza.nl, hier vind je onder andere de volgende prachtige deuren:

Bradford binnendeur van Cando

Dit is de perfecte deur voor ieder die zijn interieur een industriële touch wil geven. Met zijn dunne stijlen en dorpels heeft deze deur een minimalistisch ontwerp dat zeker indruk zal maken. Bekijk de Bradford deur op Deurenplaza.

Skantrae SKN 644

Geef jouw woning een strak uiterlijk met deze moderne strakke voordeur. De combinatie van eiken hout en de industrieel zwarte accenten geven jouw huis een stoer uiterlijk. Klik hier voor meer informatie over deze buitendeur.