Waarom zijn bloemen altijd een goed idee?

Foto: Charlotte Harrison

Bloemen hebben een veelzijdige invloed op de menselijke psyche. Ze bevorderen positieve emoties, verminderen stress en bevorderen een gevoel van welzijn en verbondenheid met anderen en de natuur.

Bloemen en gelukshormonen

Zo ontdekte de Britse neurobioloog Semir Zeki dat wanneer zijn proefpersonen naar iets moois keken zoals een bloem, er een specifiek hersengebied actief werd dat te maken heeft met onder andere emoties en beloning. Bij het kijken naar bloemen komen er gelukshormonen vrij zoals dopamine en serotonine of pijnstillende stoffen. En ook professor in de psychologie Haviland-Jones  ontdekte dat bloemen ons emotionele brein beïnvloeden. Ze geven ons een goed gevoel of een positieve stemming dat een aantal dagen aan kan blijven.

Het is dan ook geen verrassing dat bloemen al eeuwenlang een belangrijk onderdeel zijn van diverse culturen en tradities over de hele wereld en een geliefde manier om gevoelens uit te drukken. We geven een boeket bloemen vaak als symbool van liefde, vriendschap, troost of om te bedanken of te feliciteren.

Rozen: De koningin der bloemen

Bloemen hebben een diepe symboliek die varieert afhankelijk van hun soort en kleur. Rozen zijn bijvoorbeeld al lang een symbool van romantiek en liefde. Een roos is eigenlijk de koningin der bloemen en heeft dichters en kunstenaars door de eeuwen heen geïnspireerd.  Er zijn meer dan 150 soorten rozen wereldwijd, en ze zijn er in diverse kleuren, waaronder rood, roze, geel, wit en oranje. Rode rozen staan bijvoorbeeld voor passie en liefde, terwijl witte rozen puurheid en onschuld symboliseren. Ook bij De Duinroos kun je ze in alle soorten en maten bestellen. Die variëteit stelt je in staat om de perfecte roos te kiezen die past bij de gelegenheid en de emoties die je wilt overbrengen.

Boeketten als geschenk

Boeketten zijn meer dan alleen een verzameling bloemen; ze zijn een kunstvorm op zich. Een goed samengesteld boeket kan de ontvanger verrassen en blijdschap brengen. Of je nu een boodschap van liefde, vriendschap, dankbaarheid of troost wilt overbrengen, bloemen kunnen de taal spreken die woorden soms tekortschieten.

Online bloemen bestellen

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om bloemen te bestellen. Zo biedt De Duinroos online services aan waarbij je bloemen kunt kiezen, een bezorgdatum kunt selecteren en een persoonlijke boodschap kunt toevoegen. Hierdoor kun je zelfs op afstand geliefden verrassen met een prachtig boeket of een doos met verse rozen.

Duurzaamheid in bloemen

Met de groeiende nadruk op duurzaamheid en milieubewustzijn worden bloemen ook steeds duurzamer gekweekt. Lokale, seizoensgebonden bloemen en biologische teeltmethoden winnen aan populariteit. Door te kiezen voor duurzaam geteelde bloemen en lokaal geproduceerde boeketten, kun je niet alleen schoonheid verspreiden, maar ook zorg dragen voor onze planeet. Dus, de volgende keer dat je op zoek bent naar een bijzonder cadeau, denk aan de tijdloze schoonheid van bloemen.