Steeds meer mensen krijgen te maken met huidkanker. Op dit moment gaat het jaarlijks om zo’n 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten, maar het aantal groeit explosief. Als uv-straling zo slecht is, waarom is er dan nog steeds geen verbod op zonnebanken? Wat doet zonlicht met je huid?
Steeds meer huidkanker
Dermatoloog bij het Maastricht UMC+ Klara Mosterd vertelt aan
NU.nl dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is in Nederland. ‘‘Van alle nieuwe kankerpatiënten heeft ruim de helft huidkanker. De verwachting is dat het binnen vijf jaar om gemiddeld 350 nieuwe patiënten per werkdag gaat.’’ Veel mensen door heel het land moeten
pigmentvlekken behandelen om verdere problemen te voorkomen. Huidtherapeut Den Bosch Huidzorg kunnen specialisten ook pigmentvlekken laseren , waardoor huidproblemen effectief kunnen worden aangepakt. Zonnebanken
Zonnebanken zijn regelmatig het onderwerp van stevige discussie. Toen minister Hugo de Jonge in de talkshow van Eva Jinek bekende om de week onder de zonnebank te gaan, werd hij flink
bekritiseerd . Volgens velen zou het heel onverstandig en gevaarlijk zijn om het slechte voorbeeld te geven.
Verbod?
Al jaren pleit de beroepsvereniging van dermatologen (NVDV) voor een verbod op de verkoop aan particulieren. Peter Huijgens pleitte bij zijn vertrek als bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) voor een verbod in Nederland. Vorig jaar deden huidartsen nog een dringend beroep op sportscholen om zonnebanken te verbannen.
Tegengeluiden
Vanuit de wetenschap klinken er echter nuancerend tegengeluid. Zo is het volgens huidonderzoeker van het LUMC Frank de Gruijl naïef en kortzichtig om uv-straling alleen maar schadelijk te noemen, omdat er te veel aanwijzingen zijn die op het tegendeel wijzen. "Ik denk dat de stellingname tegen zonnebanken overtrokken is. Zeker als je de doses afzet tegen strandvakanties in zuidelijke regio's en hoeveel mensen dat doen."
Voordelen van zonlicht
Het grootste verschil van inzicht tussen voor- en tegenstanders heeft te maken met de mate van uv-blootstelling. Een dermatoloog zei eerder dit jaar in het televisieprogramma Radar dat gezond uv-licht niet bestaat. De Gruijl hoort zo'n uitspraak hoofdschuddend aan, want het is ook algemeen bekend dat zonlicht voordelen heeft. De huid maakt bijvoorbeeld onder invloed van zonlicht vitamine D aan, dat vele belangrijke functies heeft. Daarnaast zorgt blootstelling aan zonlicht juist voor een natuurlijke bescherming tegen de zon.
Conclusie?
Te veel uv-straling heeft schadelijke effecten, maar te weinig is ook weer niet goed. Aan zonlicht kun je nu eenmaal niet ontkomen en binnen blijven is geen oplossing. Het is belangrijk om verstandig met de zon om te gaan en je huid niet te lang bloot te stellen.